DoctorVorbește românește: Un nigerian, un yemenit şi o franţuzoaică. Povestea medicilor străini care vorbesc perfect româneşte. Un singur cuvânt le lipseşte din vocabular: Șpagă

Mă întreb și eu ca fraierul, de ce nu există un program guvernamental de atragere a studenților străini la medicină spre pământ românesc, negri fiind sau arabi sau ce nație vor mușchii noștri să alegem !? Sau să nu alegem. Să-i luam pe toți. Dacă tinerii studenți români pornesc cu ideea falsă de îmbogățire rapidă, șpaga făcând încă parte de pe băncile școlii din vocabularul lor de viitori medici, dacă ai noștri vor să plece, poate pe bună dreptate în afară, la salarii nemiloase bune la stetoscop, și vor să–și facă munca cinstit pe un ban frumos, dacă ai noștri vor să se facă de cacao intenționat printre noi, ăștia simpli muritori, ei desfăcându-și buzunarele largi pentru orice serviciu medical pe care ni-l fac sau ar trebui sa ni-l facă ca niște adevărați profesioniști curați, de ce sa nu-i înlocuim cu tinerii doctori străini ?

Să le oferim acestora toate condițiile necesare pentru niște tipi salvatori de vieți, de la cazare până la salarii decente, de la respect până la recunoașterea meritelor lor de buni profesioniști. Mulți s-ar întreba, totuși, de ce nu le-am oferi aceste normale drepturi ălor ai noștri pentru a-i putea ține aici în țară ? Ar rămâne viitorii doctori în aceste condiții în România ? Eu zic că nu, pentru că un salariu care i se va acorda unui tânăr doctor român și căruia i se va părea mic, pe bună dreptate, în comparație cu salariile din occident, unui tânăr doctor camerunez ( am luat la nimereală nația) i s-ar părea normal, ținând cont de condițiile de profesare din țara lui. S-ar putea să ma înșel, este o simplă presupunere.

Ar mai exista și acel motiv legat de gena doctorului român născută pe șpagă. Din născare lăsată. Păi, cât de mari i-ar fi avantajele salariale, el tot s-ar uita în altă parte atunci când i s-ar strecura subtil o bancnotă în buzunar. De aceea, aș merge pe varianta atragerii către sistemul public de sănătate și nu numai, a tinerilor studenți străini și să încercăm să nu ne mai plângem ca guvernanți că nu avem medici în spitale. Nu facem nimic în acest sens, deoarece și din păcate, nu avem idei. Și nici programe.