pistorius

Știți ce am observat ? Femeile românce care ies pe afară, la fel ca mai toată „diaspora” plecată care unde a văzut cu ochii, s-au cizelat și s-au modernizat ca și când aici ar fi lumea a treia în materie de perceput lumea prin vizorul capitalismului pe care ne dorim să-l ajungem în goana noastră după egalitatea traiului zilnic. Că ăștia plecații ne-au demonstrat încă o dată că occidentul spală minți și curăță caractere în adevăratul sens al cuvântului, că oricât de la țară ai fi, acolo printre civilizați, imposibil să nu te civilizezi și tu, imposibil să nu percepi viața altfel. Femeile românce întoarse în țară după o lungă perioadă printre străini, privesc acum biserica cu alți ochi, dar mai ales au venit acasă cu acea convingere că numai credința din suflet este cea reală și ca liniștea spirituală le-o poate conferi doar sistemul civilizat adus de afară.

De ce zic asta ? Dau ăștia la știri. Occidentul nu mai este atât de credincios în toate cele, cu chestii a la pupat moaște din toate pozițiile, cu făcut de biserici în draci în detrimentul școlilor și spitalelor, cu târâșuri în genunchi și înghesuieli care mai de care mai dezordonate. Sunt convins că lumea modernă și societatea occidentală care progresează ca mod de viață dincolo de granițele noastre mai la vest, ne pot ajuta în dorința noastră de schimbare. Aceștia, prin o altă viziune a lumii pe care o conferă doar civilizația în care trăiesc, ne pot modera și crezul. Pentru ca femeile modernizate în țări străine vor și pot accepta schimbarea.

Să ne uitam în jur și să vedem corect realitatea. Pentru că țările dezvoltate cu economie care duduie și care pun accent pe muncă și seriozitate, mai pământene, de altfel, nu este atât de prezentă religios în viața de zi cu zi a oamenilor, pe când țările mai sărace (toate fostele țări comuniste) sau prea culturalizatele spiritual ( Grecia, Italia, Portugalia), se uită mai întâi pe cer a mare rugăciune și apoi pun mana la treabă, dacă o pun. Da, să ne rugăm în casă și în noi, pentru că acolo ne este credința. Și să nu facem din asta o manifestare publică. Așa ar fi normal. Zic !