92e24a60ee5f4a079e4c7c8c6bcec2d9

Un efort de programare a memoriei mă duce, invariabil, la timpurile când tatălui meu îi era frică de sifonarii securității mai rău ca de moarte, de acei sifonari care-și căutau prada indiferent dacă cei ce urmau să fie îngrămădiți  în anchete le erau colegi, rude sau prieteni. Nu că el ar fi fost o persoană importantă în cadrul sistemului de atunci. Nu. Dar se cunoștea, prin vocea liberă a străzii, prezența printre oameni a nenumărați delatori care nu pregetau să toarne la securitate fără niciun pic de regret, fără un minim de remușcare prin conștiința lor pătată de suferința celor anchetați cu lampa în ochi de-a lungul a zile de carceră rece.

Mulți ar zice c-ar exista o paralelă a timpurilor de atunci cu ceea ce trăim astăzi, că nu putem să nu observăm nu tocmai surprinși căacele criterii etice după care procurorii își organizează anchetarea celor suspecți de corupție, nu sunt totuși cele mai cinstite din punct de vedere ale moralității și ale complexului de valori ce ar trebui să stea la baza unei societăți. Aici s-ar referi, în principal, la modul de abordare al subiecților anchetați prin prisma metodelor, hai să nu le zicem de constrângere ca în trecut, ci de încurajare în a declara faptele nu tocmai oneste, ale celor cu care au săvârșit infracțiunile cu abatere de la datorie.

Nu sunt puțini cei care contestă principiile de bază ale anchetelor ce au ca subiect corupții. Acestea ar fi, totuși, cele vechi fundamentate pe stimularea arestaților de a turna prin diferite metode bazate pe încarcerare în condiții nu tocmai decente de existență, prin oferirea la schimb a unei rețineri la domiciliu obținută în urma denunțurilor făcute după lungi perioade de detenție, sau prin propuneri de reducere a pedepselor foarte atractive psihicului deja la limita al anchetaților.

În opinia mea de simplu cetățean, nu DNA-ul este vinovat în tot acest circuit gen cerere-constrângere-ofertă, pentru că ei au toată dorința bazată pe profesionalism, de a scoate la suprafață slăbiciunile celor anchetați prin orice măsură în limita legii, de a demasca acest sistem bolnav în care este perpetuată hoția și corupția. Prin urmare, percep denunțurile celor de acum, diferit de cele din trecut, sub altă formă și într-un alt context mai apropiat de speranțele noastre într-o societate pe care ne-o dorim mai curată. Nu-i așa?