bc868a547b88425dbf6e5692ee98bbfe

Să fiu al naibii dacă uneori înțeleg sistemul ăsta al nostru de învățământ, cu tot cu metehnele lui prea scoase în evidență de presa răuvoitoare, cât și cu atuurile lui prea minimalizate de cei prea doritori de senzațional. Rezultatele lăudabile obținute de elevii români la concursurile internaționale, nu numai la matematică, pun uneori la îndoială în percepția mea, noile metode oxfordiene și californiene de interconectivitate elev-profesor.

Noul sistem cerut, adoptat și implementat de sistemul de învățământ particular, care pe buna dreptate reușește să se adapteze din mers noilor cerințe în aprofundarea cunoștințelor tip liber ales, bazate foarte mult pe dezvoltarea gândirii logice a elevului, este încă în faza de pionierat pe tărâmul nostru de la răsărit.

Totuși, rămân întrebările. Cum de izbândesc ai noștri elevi să se evidențieze pe la diferite competiții internaționale câștigând pe bandă rulantă premii ?  Cum de reușesc profesorii lor să-i stimuleze, ținând cont de toți factorii negativi (ar zice unii ) ai sistemului românesc de învățământ, ala atât de perimat și depășit ?

Unii ar zice că este meritul profesorilor, că-și dau interesul. Sau acei profesori nu fac parte din învățământul de stat ? Nu sunt aceiași profesori atât de huliți și de denigrați, ăia vechi cu metode antice și de demult ? Alții ar zice că-i meritul doar al elevilor sârguincioși sau super dotați. Că aceștia nu ar avea nevoie de dascăli, deoarece s-ar situa singuri la un nivel de inteligență superior oamenilor de rând. Greu de crezut, aș concluziona eu ! Greu ! Cu toate greutățile și schimbările radicale făcute de diferiți miniștri ai educației, care mai de care cu idei mai haotice și care au bulversat laolaltă de-a lungul timpului, profesori, elevi, părinți, cu toate astea, sistemul de învățământ românesc supraviețuiește cu succes. Ba mai mult, naște genii !