;ffa2a180662c4c3894a979b2bf667ae8

Mă duc la ei în vizită. A bătrână cu telecomanda în mână dă să schimbe canalul de pe celebra Antena 3, știind că-mi vine să bag degetul pe gât a lehamite. Ăl bătrân, mai cu sânge în instalație, se dă la mine pe față contrazicându-mi bunăvoința de a-i determina să renunțe la vizualizarea postului respectiv. Cunoscându-i plăcerea de a fi admirator al lui Gîdea, de-l visează și noaptea în somn știindu-i gingie cu gingie toate cariile dintre dinți, îl las în pace invitându-l la o bere pentru a mai diminua stresul provocat de discuția în contradictoriu.

O bem calmi discutând de altceva. Îi pup. Ies din scara părintească bucuros de viață. În răcoarea crepuscului mă felicit de-o ocolire cât mai persistentă în jurul blocului, fiindu-mi teamă de gașca de pensionari ce gargarisea asiduu la colțul lui. Probabil discutau despre cât de senzațional, despre cât de fantastic și cât de integru le zice tânărul Gîdea începând cu ora 21, de-i prinde noaptea pe bătrâni pe unde de televiziune, unde și discuții care le provoacă nesomn, stres emoțional, câte și mai câte neplăceri anilor lor mulți. Dar ei nu știu asta în dorința lor nemărginită de a ne face viața grea, nouă, băsiștilor, iohaniștilor la un loc. Îi cunosc pe toți. Doar am copilărit în jurul lor.

Optimistule, mă strigă unul dintre ei, bun prieten cu ăl bătrân. N-o să-l dați voi pe Ponta jos cât o fi imunitatea la putere și cât o fi Gîdea în floare, continuă el vânjos în gura-i de 75 de ani. O sa desființăm DNA-ul, o să vezi ! Mă fac că nu-l aud în indiferența mea și în permisiunea lui de a-mi permite o glumă, de aceea, îi arunc vreo două indicații din mâini arătându-i farmacia din colț. Îi arat unde ar trebui să se ducă, și nu pentru a-și cumpăra  medicamente specifice bătrâneții, ci pentru a-și administra unele calmante pentru liniștirea spiritului ofensiv în ale politicii făcute cu înverșunare la colțuri de blocuri.

Ce le-o mai trebui, frate, politică ?, gândesc speriat o întrebare privindu-i de departe pe acești atotștiutori pensionari care ne  pot decide nouă și copiilor noștri viitorul, dar și nepoților lor la care nu se gândesc. De ce uită la emisiuni de politică spălătoare de creiere în adevăratul sens al cuvântului, când sunt atâtea emisiuni liniștitoare de seară ? Le-aș oferi bucuros documentare despre sănătate, emisiuni de divertisment în care apar gagici dezbrăcate unde privitul nu este interzis, filme clasice vechi ușoare la inima, emisiuni care să le ducă bătrânețile calme cât mai departe în viață. Optimistule ! Am tresărit speriat crezând că m-a ajuns din urmă cârcotașul bătrân cu al lui îndârjire specifică îmbârligătorilor de la Antena 3. Era doar adierea vântului rostindu-mi numele. Of, ce belea cu pensionarii ăștia !