cf2d4d19fc7b478382a08d292817e139

Nu am trecut cu îngăduință peste expresie, deoarece, mai acum cinzeci de mii de ani în tinerețea mea, l-am folosit pe compliment, traiul și dotările paleoliticului ceaușist civilizația cucuteni fiindu-mi tabla de scris. Trimiteam scrisori dulci. Ce știu tinerii din ziua de azi! Ce vremuri! Cum suna măgulirea scrisă cu pixul pe o foaie dictando sau pe una de matematică, rândurile înscrise pe traiectoria dragoste la pătrat, iubire la puterea a doua, sex radical din doi?

Astăzi mi-a sărit în ochi pe facebook una adresată subtil de un băiat, și fără timbru a se ține cont, care a așternut-o pe expresie într-o postare oarecare către o tipă cu subânțelesul tinereții debordant de arătos. Arătos și sexi! Ce dulce ești!, s-a exprimat băiatul tehnic, el simțind în același timp că-i curg acadelele din gură, dulci cu zahărul la ele. Mai avea rezerve la el. Știa că halvița cumpărată ieri de la cofetărie pentru menținerea glicemiei constantă i se topește în buzunarul de la blugi. Asta n-ar fi ultima vorbă dulce acceptată de tipă, m-am băgat eu în vorbă. DEX-ul are grămadă, l-am speriat pe el!

Când un băiat îi declara unei fete pe facebook, ce dulce ești!, ce se înțelege prin asta? Se vede zahărul pe ea în poză sau i se scurge din ochi în loc de lacrimi? Sau ceva miere? Lucrează fata la vreo cofetărie ceva, la o gogoșerie de-i plină pe fustă de zahăr? Se poate numi asta libidinoșenie din partea flăcăului, gândind c-am trecut și eu prin starea asta în tinerețe, cum am spus mai sus?

Da chiar, să știe toți băieții că pe ea poate s-o leșine la stomac vorbele astea care dau în diabet de ținut la distanță. Poate să-i vină rău să nu-i mai pese de nimic din jurul ei. Pentru că, la modă pe rețelele de socializare este acea atracție în care se folosesc acreala cu amăreala asezonate cu red hot chili peppers mai direct și un capia românesc ca desert. Cu usturat în toate cele și scărpinat pe unde te mănâncă mai apetisant. Asta-i la modă acum! Nu cu dulcegării se agață fetele.