61695390

Hisao Tanaka, președintele companiei Toshiba, și-a dat demisia Marți după scandalul uriaș în care a fost implicat și care a zdruncinat puternic compania pe care o conducea. Scandalul financiar a zguduit compania Toshiba, una dintre cele mai mari din Japonia, după acuzațiile de nereguli contabile. În ultimii șapte ani, compania ar fi umflat profitul cu 1.2 miliarde de dolari, după ce directorii ar fi stabilit ținte financiare foarte mari diviziilor, dar imposibil de atins. Drept urmare, șefii din interiorul companiei au decis sa falsifice și să raporteze date financiare eronateTanaka a făcut o plecăciune în fața celor prezenți la conferința prin care și-a anunțat demisia, arătând astfel că regretă situația delicată în care a ajuns compania pe care a condus-o pana de curând.

În momentul citirii fragmentului de mai sus, mi-am adus aminte instant de filmul 47 Ronin, film văzut de mine la cinema în prezența altor viteji români, la fel ca mine de altfel. Când japonezul ăla din film vorbea despre onoare și de faptul că viața lui e ghidată după un cod străvechi cu principii oneste, în sală izbucni un murmur de râsete pe înfundate. Adică, unul d-ăla nici să nu deranjezi vecinul, dar nici să stai stana de piatră când japonezul ăla pitic cu ochii oblici spunea așa inepții.

Și dintr-o dată, samuraiul își făcu seppuku murind împăcat cu sufletul lui și cu ramura de cireș înflorit la căpătâi. În acest timp, eu mă gândeam cutremurat la lama cu două tăișuri și la faptul că, aș sări cinci rânduri de scaune din block start-uri, aș lua-o la sănătoasa cu tot cu onoarea la mine prinsă la cingătoare, ba chiar nu m-aș uita în urmă nici dacă harachiri ar fi însemnat biletul câștigător la loto.

Adică, să stai în genunchi ca fraierul îmbrăcat în alb și să-ți arăți bustul bine lucrat de samurai, ca apoi, să te omori de două ori în stânga și dreapta în timp ce onoarea îți rămâne întipărită pe față într-o vecie soră cu eternitatea. De neînțeles pentru papagalul din mine! Ai naibii, japonezi, cu onoarea lor cu tot ! Nu se mai satură de civilizație !