pioneer-ar-gps

Accident spectaculos în Timișoara: Trei mașini distruse, după ce un șofer neatent a tras de volan pentru că GPS i-a indicat să o ia la stânga. Alo, alooo, tovarășe! Sunt eu, ăsta micul din fața ta prins de parbriz, sunt aici pentru a te ajuta să manevrezi hardughia asta pe care ți-ai luat-o, da un’ te duci, frate, cu ea, numai pe coclauri? Ți-ai luat gipan? Să știi că ăștia m-au inventat doar pentru a-ți da sugestii pe un’ s-o iei și pe un’ să te plimbi, adicăăă doar să-ți pun mintea la contribuție, dar dacă n-o ai și tragi de volan cu speriatul la tine, n-are rost și cine mama dracului ți-a dat carnetul? L-ai luat cumva la Pitești?

Să-mi fie cu iertare! Chiar mă enervează vorbele de duh ala GPS-ului de mai sus! Și eu mi-am luat țeapă d-asta mai mică, de m-a ghidat sistemul depoziționare globala trei străzi întortocheate. M-a târât printr-un cartier de nu mai știam să ies de acolo în veci dacă nu opream și nu întrebam un trecător binevoitor. Am mai auzit de alții care au ocolit pe drumuri desfundate câteva sute de kilometri pe lângă destinația finală. E mulți rău! Dară p-asta cu făcutul într-o direcție fără să gândești câtuși de puțin, deja este prea mult putând-o categorisi lejer la culmea GPS-ului modern. Deci, ăștia care faceți bancuri, luați-o în considerare pe întâmplare!

Gadgetul ăsta nu este făcut pentru oricine, constat mirat! Nici nu poți s-o ții non stop bazându-te pe el într-o direcționare perfectă către țintă, cum nu poți să te bazezi nici pe stele sau pe mușchiul copacilor atunci când ești pierdut semnificativ în trafic, nici pentru că mama Omida ți-a făcut traseul fără ocolișuri, nici că astrele ți-au prescris un drum fără hârtoape, horoscopul fie cu tine, rutierule.

Inteligența artificială naște monștri. Ea nu ne mai lasă să gândim. Sau poate am devenit noi prea comozi încrezători într-o tehnologie ce a pus stăpânire pe noi. Poate ar trebui să avem la drum o hartă sau întrebările scrise pe-o hârtie în limba țării cam pe unde am umbla. Poate în felul acesta n-am ajunge ca după prima intersecție la dreapta, în sensul giratoriu la stânga, drept înainte doi kilometri, să intrăm chiar în prăpastia prostiei. Adică, la destinație?