slarst

Am fost la plajă pentru că-mi place! Soare, nisip, gagici, doar de admirat atenție la mine, o bere în prelungirea mâinii mele stângi, bălăceală cât cuprinde într-o apă ciorbă, de nici răcoreală nu mai era în adevăratul sens al cuvântului. Ce mai, o nebunie! Și nici n-aș fi băgat de seamă unele lucruri ce se întâmplau în jurul meu, dacă nu citeam în pagina unui ziar de tați buni și tați răi. Scria de chestii, sfaturi și de cum trebuie să fie un tată cu copilul lui. Probabil, la mama naibii, că articolașul era scris de vreo tipă pe un șezlong stând la plajă sau piscina ceva, pentru că prea le zicea din texte de vară.

Tati, hai să ne jucăm cu mingea! Mi s-a auzit deodată în timpane și, precum mangusta aia care-și ridică capul din nisip, hop și eu cu atenția la mine către puștiul ce strigase la taică-su. Și bagă admirație pe ei doi în felul cum o șutează și cum o fentează pe minge, și cum maică-sa stătea răscrăcănată spre desăvârșirea unui bronz cât mai adecvat modei actuale.

Tati, hai să intrăm în apă! Hop și privirea mi se făcu rachetă spre un tânăr la vreo 14 ani ce-l solicitase pe taică-su la un înot spre larg. Ce mândru era băiatul când îl băga la fundul apei pe ăl bătrân! Ce bucurie pe ei într-o înghionteală amicală cu valuri de apă! Mamă și ce fuma maică-sa pe pled într-o poziție indecenta cerșind razele soarelui să o pătrundă! I-am făcut cu ochiul soarelui, el doar rânjind la mine șmecherește.

Băi! Nu vă spun că la mal erau doi tați ce-și tăvăleau corpurile făcând castele de nisip în chicotele de bucurie ale copiilor lor. Și cum mamele lipsă de la joacă stăteau la impresii povestind moartea căprioarei pe plajă. Băi! Și să vă povestesc cum un altul căra colac plus cățel, purcel, ladă frigorifică și umbrelă, iar mami, draga de ea, își aranja pălăria prin praful lăsat în urmă de tati cel harnic.

Băi! Să vă explic cum am luat ziarul ăla necorespunzător timpurilor în care trăim, și l-am făcut mototol ascunzându-l în cel mai adânc ungher al rucsacului meu, aruncându-i printre dinți autoarei de articol complet neadevărat un marș dragă la reeducare de impresii! Tații sunt numai buni, și gata! Numai cine nu merge la plajă nu știe asta! Fără discuții!