2117_2771_15

Thassos, pământul îmbujorat de raze și locul unde nu transpiri dacă stai întins pe plajă cu berea rece în mână, trăind clipa prin albul marmurei și turcoazul mării, pe una din plajele insulei aleasă zi de zi alta în preferințele noastre. Deoarece Thassos-ul are de oferit plaje fără număr, ca și cum aici, Zeii s-au trezit întotdeauna veseli și numai cu fața la soare.

Totuși, și așa cum spuneam, am ajuns după 11 ore și ceva adăugare de minute călătorie pe meleaguri grecești, puțin crăpați de foame într-atât cât să ne roadă la lingurea o dorință arzătoare de a descoperi ad hoc mâncarea grecească. Știți că la greci micul dejun și prânzul se iau întotdeauna asezonate cu slipurile din dotare la purtător ? Cel puțin asta am observat eu după ce am servit un felul doi din carne de vacă grecească stropită cu o bere din același neam. Că mi se face chef de o baie în marea Egee. Nu pot să-mi exprim sentimentul unic pe care l-am simțit atunci când m-am aruncat buluc în apa cristalină după atâtea ore de condus. După prânzul ăla târziu pe care îl avusesem ca o bonificație a efortului depus.

Nici nu pot să nu povestesc că, imediat ce am pus picioarele în niște pietre cât capul meu de barosane, am călcat pe un amărât de arici de mare în toată durerea mea strigată printre zecile de turiști. Să devin serios, zic. Și nu râdeți, vă rog ! Da, călcasem pe un arici de mare, cu toate că, aveam în rucsac aqua shoes-urile din concediul anterior luate. Călcasem pe el, amărâtul, de-mi rămăseseră înfipte câteva ace bune prin talpă, ace care, spre surprinderea mea, chiar dureau, ale naibii !

Să trecem mai departe și să vă spun că un prânz în Thassos, așa mai lejer cu două feluri doi, porții mari ce-i drept, și două beri grecești neapărat solicitate de noi, te duce lejer cam la 20-25 euro plus bacșișul ( atenție ! dacă vreți să fiți băieți salon cu ăl care v-a servit , îi dați direct lui) pe care trebuie să-l lăsați pe masă și nu în momentul achitării notei. Toate restaurantele la care am fost oferă bonus la sfârșitul mesei, ba o felie de pepene, ba o înghețată micuță, micuță, vorba lui Arșinel, ba o prăjiturică. Ceva acolo ca să te atragă sa vii și pe viitor !

În prima seara petrecută în “oraș”, am dat nas în nas cu zona comerciala a orașului, așa cum găsești prin toate zonele turistice, cu băzărime în care ochelarii Ray Ban ( contrafăcuți ) atât de solicitați pe la noi, erau la 6 euro perechea, și unde se ștergeau tejghelele cu tricouri și cămăși Ralph la prețul dublu al ochelarilor. Unde mașinuțele de tamponat și comediile erau la mare căutare printre turiști, unde mirosuri de toate felurile te luau de nări și te dădeau de câteva ori de pământ a tragedie greacă pentru stomac, unde neamuri și neamuri din toate zările Europei, parcă își dăduseră întâlnire la hora mare a relaxării supreme.

Și multe taverne cam același gen croite, de la a cocheta cu un design mai pe la jumate a ceea ce întâlnești high class în Mamaia, continuând cu alea create special pentru localnicii bătrâni care așteptau liniștiți  următoarea pensie de la UE, până la a mai de la țară, ca la mamaia mea de pe vremuri, cu mese din lemn și taburete pătrate vechi, se vedea pe ele, cică vintage să moara Poseidon de necaz. Taverne unde se mânca bine, ce-i corect e corect ! De la mâncare ca a noastră, gen musaca, ardei umpluți sau tocăniță, până la pește de toate soiurile și fructe de mare în diferite sosuri recreative, souvlaki ( frigărui pe băț din carne de porc sau pui + cartofi prăjiți nelipsiți la masa grecilor + tzatiki la cerere ) și nelipsitul gyros ( o șaorma mai altfel ca gust).

O cină romantică sub lumina lunii reflectată în apa mării, cam 25-30 euro în funcție de pretenții. O cupă sănătoasa de înghețată pe stradă, între 1,20 și 2 euro. Mare atenție cu grecii la prețuri ! Este bine să întrebați înainte cât costă produsul de care sunteți interesat, deoarece nu au prețurile afișate, noi pățind-o pe păcăleala când, de la aceeași brutărie, am cumpărat pâine în doua seri diferite la alt preț, dublu de altfel.

O bere la cârciumă 3-3,50 euro, mai bine la sticlă decât la halbă, asta ca părere personală, diferența de preț fiind uneori inexistentă. În fine cu prima zi, și-am plecat către pensiune pregătiți pentru următoarele ore de plaja la greu îndesată. Ca d-aia am venit în Thassos, nu ? Ne auzim.

Foto AmFostAcolo