61398251

Închinându-se toate, o șleahtă de femei gălăgioase coborî dintr-un hârb de autobuz în care mirosea amestecat a transpirație stătută, a urme de salam și a șunculiță țărănească afumată de la nea Ion șuncaru’. Ăla care stă în capul satului. Trebuie să-l știți! Sunt toate cu baticuri pe cap, chiar unele cu broboade în culori terne, așa cum se cuvine să le șadă unor femei trecute bine de prima tinerețe, unor femei evlavioase și cu frica de Celui de sus.

Au venit în pelerinaj la Sf.Parascheva tocmai dintr-o localitate de lângă Călărași. Au plecat la îndemnul tânărului și preacinstitului preot din sat, cel cu vocea blândă, cel care cântă atât de duios și afectiv la slujba de Duminică. Toate credincioasele, vrăjite de zicerile acestuia, i-au pus fotografia înrămată în vitrina din camera de la stradă. Lângă bibelourile din porțelan și lângă poza a lui Arsenie Boca. Preoțelul lor din sat care știe să le mângâie sufletele de fiecare dată când sunt la ananghie cu păcatele din dotare, cel care, cu bănișorii lui, ai lor, a modernizat dărăpănata biserică ce fusese uitată în paragină de predecesorul, un preot bețiv de altfel.

Daaar să uităăăm și să iertăăăm! Nu le vine sa creadă că au ajuns! Îi mulțumesc, pe rând, cerului, spațiului cosmic și lui Marte, pentru că sunt aici în Iași lângă Preacuvioasa! Nu au unde să doarmă, sub cerul liber ar fi prea frig, așa că, prin intermediul apropiatului lor, apelează la corturile puse în dispoziție de locuit prin bunăvoința generoasei primării. Că vor fi claie peste grămadă, că una îi va mirosi ciorapii alteia, că tanti Vasilica, fiind mai bătrână, va scăpa și câte un pârț mirositor, chiar nu are importanță. Lungă este calea!

Luptele de stradă pe care le vor da femeile astea muncite la treburile câmpului, le vor încălzi mai rău ca păhărelul de vin băut în pauza dintre slujbe. Și dă-i și împinge va deveni motto-ul echipei lor de forță și înaintare, iar cele din urmă vor fi mereu cele dintâi. Important este să pupe, să atingă, să fie iertate. Mergeți cu Domnu!