descărcare (3)191875912_tp

Când speram că măcar ăștia de la Organizația Mondială a Sănătății sunt băieți mai sănătoși la cap decât restul altor organizații mondiale, vin ei și mi-o dau servită la masa de prânz, tocmai când îmi bălăceam gusturile într-o suculentă friptură de porc. Cică derivatele din carne roșie procesată măresc riscul de cancer. Dar vin eu cu ideile mele despre viața e frumoasă, nici să mă bălăcesc în grăsime, dar nici sa mă scald în ierburi care mai de care mai verzi prin câmpurile stomacului meu. Moderat, tăticu, moderat.

Și apoi, dacă ar fi să ne luăm după cercetătorii ăștia, nutriționiști se numesc mai nou, sau după redactorii pe scheme de bucătărie din ziarele cu teme gastronomice, sigur am muri de foame și sete lihniți cu limba atârnând pământul. Vrei și tu om în toată firea să mănânci o cărniță, nu, are grăsimi de-ți urcă colesterolul în tavan și-ți pot îngusta autostrăzile pe care circulă mașinile sângelui, vrei să consumi și tu un pește făcut a la mama lui șef Foa, mai bine nu, fosforul o să te lumineze atât de tare, încât o să te vezi ziua la fel ca noaptea strălucind a bec led.

Vrei să mănânci conopidă, morcovi, salate, nu este posibil, o să te usuci precum Olive și o să te rogi de desenatori să te facă din creion.. mai gras, vrei să bei o cafea, ceai, să tragi un fum de țigară, să bei un păhărel, două, trei, nu tată, o să mori cu plămânii uscați precum deșertul Sahara sau o să ai aorta îngustă lipsă la pompare.

Te uiți la televizor și vezi că pe zi ce trece mai apare câte una pe la TV, una ce a dat-o tacit pe întoarcerea la natura vegană sau le omul cavernelor dezgropat din civilizația actuală, o tipă care ne povățuiește adânc filozofic: nu mâncați d’aia că o să faceți cancer la testicule, la dermă și epidermă, la păr, la măr, la burtă și ciorbă de burtă, la oase și ciocănele. Cu indulgență, economic, concesiv, consumați puțin din fiecare spre deloc, totul pentru a avea o viață sănătoasă, spirituală, mai aproape de natură, așa cum erau strămoșii noștri. Fiți toleranți cu corpul vostru dacă vreți să muriți în cel mai natural mod posibil. De foame. D’aia zic și eu pe aici, noi ce mai putem mânca?