zero-barat

Câtă mizerie, mi-e silă deja, îmi vine să vărs, dar n-am nici un așa numit ziarist prin preajmă pentru a-l împroșca, îmi vine să urlu în fața tastelor, dar mi-e teamă c-am să trezesc vecinii. Nu, că dau pe față jigodiile și nici c-am să-i mai citesc vreodată.

Pe facebook, în pagina Nașul, o panaramă ce se crede ziaristă, profitoare de situația prezentă, scrie cu titlu mare „să-ți fie rușine Gabriel Oprea, nu cu zeci de morți ștergi urma unei alte morți!” ca și cum analogia ei făcută pe două cazuri triste pentru români, este bazata clar pe dovezi reale în miezul nopții ce tocmai a trecut, chinuitoare a dracu noapte. Nimic scris de durerea din sufletul rudelor și prietenilor, despre cei salvați în ultima clipă, despre supraviețuitori. Cât despre morți, i-aș interzice să scrie.

Pe pagina celor de la Reporter Virtual scrie tot rapid scos în on line, pentru că acum cât e caldă e de bine cu vești îngrozitoare, apare titlul „drama din club Colectiv, test pentru televiziuni și pentru Romania” Da, televiziunile scot cei mai mulți bani din dramatismul acestor nefericite catastrofe, știri pe care un om normal la cap le-ar relata simplu și la obiect, din respect pentru rudele decedaților, din respect pentru memoria victimelor. Dar nu, ăștia de la mizeria de mai sus care fac bani din clicurile noastre grămadă, da, ei, nu au putut să doarmă azi noapte de grija televiziunilor. Doamne, ce s-or face ele fără  logistică și cum s-or descurca ele la un așa eveniment important? O ieși ceva cașcaval?, s-or fi întrebat ei în miez de noapte.

Pe pagina celor de la România Liberă dezastrul este prezentat printr-o poză oarecare pusă acolo la întâmplare cu niște explozii în fundal și cu trei tipi care au mâinile prin aer, ceva asemănător cu ceva manifestații de stradă, semn că, prin redacția ăstora, a fost pace totală. De ce o mai pun pe poză?, m-aș întreba eu revoltat.

Cât jigodism trebuie să existe prin acești oameni în care meseria de ziarist este zero barat, perverși care aleargă după senzaționalul aducător de bani în cont, cât interes pentru a informa populația corect, pentru că asta ar fi menirea unui profesionist adevarat, și cât interes pentru bunăstarea buzunarului propriu? Dacă asta este presa liberă în România, mai bine nu!