protest-ambasada-norvegiei-2

Voiam să plec în Norvegia zilele trecute. La schi. Doar am creștere aleasă și culeasă astă toamnă de pe câmpurile din Bărăgan. De creștere, zic. Șapte ani bătuți pe muchie am tot adunat la ea și, normal că trebuia să-și aducă un serviciu de bunăstare la viața mea de român amărât.

Așa, cum ziceam, tocmai când să-mi iau bilet de avion cu direcția Vikingia, am dat cu ochii în ziar de ditamai subiectul controversat ținând pagina întreagă cu ăi cinci copii răpiți de statul norvegian ziua în amiaza mare. Fără măști, fără pistoale, holdup în toată regula civilizat și la obiect. Gata, mă, mi-am zis ! Păi, tocmai ăștia să procedeze așa ? Nenorociții ăia de blonzi spălăciți, a căror societate mai mult ca perfectă nu dă nicio șansă copiilor să primească și ei o palmă, două, acolo unde dă tata crește ?

O palmă n-a omorât pe nimeni. Nici douăzeci. De șuturi și chinuri, nu mai zic. Vor mai ajunge ei oameni adevărați la casele lor ? M-am enervat și am băgat imediat embargou pe toate serviciile lor cunoscute, la fel ca mulți ani conaționali fini cunoscători ai sistemului social din Norvegia. Mai toți s-au apucat să le dea lecții ălora, ca și cum, în societatea românească totul decurge normal cu lapte, miere și civilizație maximă.  În fine !

Ar mai fi ceva, să mi se scuze aroganța. Am văzut că ai mai mulți critici ai norvegienilor și al modului lor de a rezolva speța, sunt tocmai ăia care înfierau mai deunăzi sistemul de învățământ din România și pe dascălii lui perimați. Deci, e bine de gândit la o adică. Ce ne dorim ? Vrem societatea lor rece, sistemul lor social și modul lor de face școală, unde regulile și legile sunt biblia civilizației sau vrem s-o ardem și cu aia în cur și cu sufletul în rai ?

Buuuun ! Ce dracu zice pe wikipedia ? Cică, cunoscută pentru standardul de viață ridicat al locuitorilor săi de azi, Norvegia este al treilea stat cu cel mai mare PIB per cap de locuitor din lume, după Qatar și Luxemburg. C-ar avea cel mai mare grad de civilizație de prin Europa, zic nesuferiții ăștia pe aici.

Așa că, m-am hotărât la un protest original cu atac direct la guvernul norvegian, pe care, de altfel, îl cam doare în partea arctică de noi, cei care ne agităm prin preajmă. N-o să mai beau niciodată băutura lor tradițională Aquavit lichior de o bunăciune rară, am să șterg de pe cerul meu toate aurorele boreale să nu le mai văd în viața mea de colorate ce sunt,  o să arunc tot uleiul de pește sau o să-l dau cadou cunoscuților mei, dar mai ales, n-o să-l mai ascult niciodată pe ăl de-a câștigat Eurovisionul acum ceva ani, Alexander Rybak pe numele lui. Grevă norvegiană, tăticu ! Totuși, ca să se înțeleagă ce am zis mai sus. Eu țin cu ursu’ polar norvegian .

În încheiere, un articol marca GSP de acum vreo trei ani. De citit.

http://www.gsp.ro/gsp-special/diverse/norvegienii-vazuti-prin-ochii-unui-roman-care-si-cistiga-existenta-printre-ei-vedem-viata-diferit-371806.html