ELISABETA-L-620x264

Mai ieri, alaltăieri, îl înjuram pe Mândruță că ne spunea nouă, cititorilor, că trebuie să facem diferența între naționalism și patriotism. Păi da, am vrea noi, dar nu suntem lăsați în pace cumva, pentru că suntem provocați, instigați și umiliți în țara noastră. Un ungur îmi spunea într-un comentariu pe facebook că țara lui este România. Total de acord cu el. Atunci de ce nu iese în stradă împotriva acelora care cântă imnul secuiesc în sala de sport, așa cum a făcut-o atunci când a ieșit în apărarea acelui presupus terorist ? Apoi vine hölgyem Lipă și interzice fără să poată spune de ce, chipurile pentru evitarea provocărilor, intonarea imnului național la orice competiție sportivă internă. Mda, eu nu mai zic nimic. Îl las pe un prieten să o descrie pe situație. Zi-le Ionuț !

Nu, doamna Lipă, legea nu spune că e interzis să intonezi imnul României la meciuri naționale. Ci te obligă doar să îl intonezi la meciuri internaționale. Cu alte cuvinte, e la latitudinea fiecărui club/organizator dacă dorește să intoneze imnul la un meci din campionatele interne.

Și nu, imnul secuiesc nu e recunoscut de nimeni ! Imnul României este. Nici un jucător, suporter al echipei adverse, staff tehnic și alții nu au obligația să asculte un imn al unui club în poziția de drepți și cu mâna pe inimă. Cine vrea să facă lucrul ăsta, n-are decât. Reacția fanilor secui însă e altă poveste… ce trebuie să atragă sancțiuni severe pentru că s-au scandat injurii rasiste și xenofobe. Am avut atâtea cluburi sancționate și amendate pentru astfel de comportamente, cu ce sunt mai diferiți secuii din Gheorgheni ? Că înjurau în maghiară ? Mai nou și monitorul oficial e publicat în maghiară.

Ce este de-a dreptul fascinant e reacția doamnei Lipă care a dat ordine federațiilor să nu mai intoneze imnul României la meciuri din campionatele interne ! Deci problema aici e că s-a intonat imnul României, nu faptul ca Românii au suportat o porție de intolerantă și xenofobie ungurească pentru că n-au dorit să asculte un imn al unui club de baschet ! Iarăși majoritatea se supune minorității ? Iarăși trebuie să facem concesii pentru a arăta ‘europeni’ și ‘toleranți’ cu minoritățile ?

Doamna Lipă, asta e o dovadă de slugărnicie și incompetență. Faptul că nu vi s-a cântat imnul în competiții interne asta nu înseamnă că altora nu li s-a intonat și că nu ar mai trebuii să fie intonat. În alte țări nu mă interesează, dar măcar la noi să se poată intona în orice circumstanță. Nu să îl restricționăm pentru că o minoritate subversivă își roade unghiile când îl aude.

Ionuț Bogdan