platouri la comanda satu mare-1445291159Dacă una lume nu va suporta scenariul de groază al Optimistului de când avea el pojar, să nu citească. E cu atenție pentru super deținătorii datinilor bisericești străbune, dar mai ales pentru cei care nu gustă subiectul. Eu mi-am făcut datoria și-am avertizat, în prealabil, cu respectul cuvenit pentru cei  care cred cu adevărat în consacrarea tradiției. 

Prins întru totul de sărbătoare, mortul își dădu la o parte trei viermi care îi intrară în nas cu o lejeritate debordantă, se duse în camera de la stradă orientându-se cu busola, pentru că la el în casă este întuneric mai mereu, se uită în oglindă pieptănând arătos ce a fost odată mai frumos, își aranjă cravata în ritmului lui thriller al lui Michael, ca apoi, să iasă fericit în a participa voios, c-așa îi  este felul, la astă sărbătoare ținută în cinstea lui.

O să mănânce iar pe săturate ceva covrigei cu susan făcuți de gospodine negru îmbrăcate și serioase, pentru c-așa cere Doooomnul, un măr, două, dar să nu fie stricate ca el, că-i face rău la stomac, veșnica coliva pomenită de ăl care l-a și îngropat de altfel, ca apoi, să dea pe gât fără limită și ceva tărie pentru o conservare cât mai buna întru amintire.

Tămâia cea uscată mirosu-i peste tot în orașul cuprins de febra atâtor și atâtor pomeni în presupusa liniște a lor, a morților. Pomenile oferite tot îmbuibaților, parcă nu mai sunt pomeni, mai degrabă ele semănând a schimb de mâncare între împăcați cu sufletul. Pentru acei care au făcut și datina asta pentru care s-au pregătit cu săptămâni înainte cu gândul la persoana cea dragă care s-a dus dincolo, unde o sa ne ducem toți în fond și la urma urmei.

Nu știu, deja mă contrazic cu mama pe tema asta, dar parcă nu mai scăpăm de băbismele astea gen na-ți-o ție, dă-mi-o mie, nu mai reușim să vrem odată și odată să ieșim din waw, ai văzut ce a împărțit aia și ce castroane a avut cealaltă !?, parcă nu ne dăm seama de faptul că, o pomană, conform celor spuse de El, este oferită celor nevoiași și nu celor care bagă pe sub masă la sacoșă, pentru ca așa este tradiția. La cât mai multe sărbători, spre fericirea omului mort și chinul celor vii ! Sau plăcere, chiar nu știu !