primul_vot1

Grea întrebarea lui Moise Guran adresată ascultătorilor săi, grea ! Eu doar am adaptat-o puțin la orașul nostru atât de solicitat în ultima vreme de promițători a diferite fantastice, nemaivăzute, nemaiîntâlnite. Eu doar am modificat sensul cu referire la vitejii din umbră, ăi care vor veni bătându-se în piept la conducerea localității noastre, și care ne vor aduce necondiționat tot ce ne lipsește fără a ne cere nimic la schimb. Posibil să ne solicite doar tăcerea, dar asta este altă poveste.

Într-o țară în care virtutea de a fi cinstit este luată în râs,  mai toți catalogându-l fraier pe candidat cu toate sinonimele din lumea asta atașate, greu să te decizi cam în ce categorie ți s-ar situa votul tău. Ce ar face fraierul cinstit când  va ajunge în fotoliul de primar ? Există acesta pe plaiuri de Bărăgan ? S-a născut ? Într-o țară în care banii pentru comunitatea locala vin de la centru numai dacă lingi niște funduri de super politicieni ajunși la guvernare după chinurile promisiunilor, tinzi să crezi că, spre binele orașului tău, ai vota un descurcăreț.

Îți zici în gând despre ăla dezbrăcat de caracter deja, despre ăla care cunoaște mișmasul bine întreținut în trecut prin atât de binele cunoscut trio ofensiv, pile, cunoștințe, relații, despre posibilitățile descurcărețului în a găsi soluții ingenioase bazate pe cumetrii, în a face ceva concret pentru orașul în care locuiești. Și iar tinzi să pui ștampila pe dibaci. Dar îți tremură mâna ! Pentru simplul motiv că-i cunoști trecutul, matrapazlâcurile, afacerile, furăciunile, impresiile pe care le lasă plin de el prin rețelele de socializare.

Urbea este mică. Ne cunoaștem între noi. Știm fiecare, bineînțeles dacă ne interesează aspectul, cam tot ce mișcă politic pe aici. Și iar îți tremură mâna când se apropie cerneala de buletinul de vot, gândind la câți au promis și nu au făcut mai nimic pentru oraș, câți se dau zmei în perioada premergătoare alegerilor și câți ne-au dat peste nas când au ajuns la locul călduț pe care tot îl vor în portofoliu atât de mult. Și te saturi. Înjuri. Îl cauți pe buletinul de vot pe candidatul fraier cinstit, dar nu-l găsești cât te-ai chinui. Atunci ? Îți bagi p…a în mă-sa de vot, pui ștampila pe actualul gândind logic că el are deja manevrele făcute și organizația stabilită. Apoi ? Fugi ! Parcă ți se pare că miroase urât în cabină. Fugi !