ryanair-plane_1612807c

Continuare de aici

Atunci când te urci prima dată în avion, trebuie să iei ceva în gură. Așa se zice, nu vă uitați strâmb la ce am scris eu aici. Cum pietre nu erau deloc prin aer, m-am gândit la ăl mai indicat lucru care ar păstra amintirea primului meu zbor. Acela de a bea un lichid gălbui cu gust de ploșniță oferit ca măsură excelentă contra fricii. Prețul ? Acceptabil. 5 euro bucata de sticluță mică. Parcă și mușchii pe tine se pot încorda la un eventual terorist după câteva guri de curaj. În fine !

Zborul până la Roma a durat cam 1 și 50 de minute mai mult sau mai puțin. Doar nu mă uitam fix la ceas, cu toate că aș fi făcut-o din cinci în cinci minute. În avion, și o zic pentru începători ca mine în ale zborului care vor dori să-și facă de-ale gurii de acasă, nu mori de foame sau de sete, asta-i clar. Sandvișuri și sucuri ? La dispoziție. Cu bani, bineînțeles. Vrei un parfum mai deosebit ? Au la prețuri chiar bune. Între 20-40 euro. Am văzut mulți români care își cumpărau, ceea ce denotă faptul că erau mai ieftine ca pe pământ. Pe lună cum or fi ? Ha, ha, glumesc, desigur !

Am ajuns pe aeroportul Fiumicino din Roma, al doilea ca mărime al capitalei italiene, exact după ce mă zgâisem pe hublou la orașul cărămiziu în arhitectura care ne aștepta spre vizitare. Aterizarea pilotului ? Corespunzătoare. Teama mea ? Fără cuvinte. Ce să vă zic de aeroport ? Că prima impresie a fost aia c-aș fi coborât pe un oarecare banal aeroport de provincie de pe la noi ? Bănuiesc doar cam cum ar arăta unul de-al nostru. C-am trecut prin vama lor doar soția ca prin brânză, eu fiind analizat cu amănuntul, fața mea de borfaș bătrân fiindu-mi luată tacticos la puricat ? Toate bune.

A, am uitat să vă zic ! Prețul biletelor către Roma și implicit către alte alte orașe italiene, mizerabil de mici în sensul bun al cuvântului. Noi am dat 105 euro dus întors. Apoi, de prin citite pe forumuri și alte chestii utile cu referire la modul de a ne ușura excursia, am achiziționat on-line două ghiduri Roma Pass pe care am plătit 72 euro, aici fiind incluse doua intrări la muzee și gratuitate pe toate mijloacele de transport în comun. Aici linkul. Așaaaaa ! În acest ghid nu este inclus transportul de la aeroport către gara Termini situată aproximativ în centrul orașului mai acana un pic. Asa c-am cumpărat tot on-line bilete dus întors  cu prețul de 16 euro pentru amândoi. Aici linkul.

După ce ne-am dumirit noi cum se mănâncă Italia și cam unde ar fi stația firmei care ne făcea transferul de la aeroport la gara Termini, ne-am îmbarcat în autobuzul cu direcția oraș, autobuz în care au fost luați turiști exact cât numărul locurilor de pe scaune. Nu coturi în cap și geamantane pe bătături, nu urlete cu dă-te mai încolo mascalzone și alte chestii de mahala prin care sunt renumiți ai noștri frați italieni. La întoarcere o să vă povestesc ceva haios despre dispoziția maximă pe care o au italienii în a se certa. Până atunci ? Roma, venim !

PS. Mâine continui. Stați pe fază dacă v-a plăcut povestitorul.