OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Se zice că bunătatea este o caracteristică a oamenilor care cred în caracterul lor, fiind o atitudine specific umană, dar care multora le lipsește cu desăvârșire. S-a pierdut bunătatea și nu interesează pe nimeni asta ? A fost lăsată sorții ? Nu a fost dat nici anunțul la mica publicitate pentru a putea fi găsită ? Sau nu mai dorește niciunul dintre noi să dețină așa ceva, mai toți bazându-ne pe iertarea Lui în perioadele de post ? Nu este îndeajuns doar atât, aș zice eu stând în poziția răstignirii având privirea în sus către El. Mă aprobă tacit. Să mi se scuze generalizarea !

Trăsătura morală care pune mai presus de toate interesele proprii, iubirea excesivă de sine, atenția exagerată față de interesele personale în dauna intereselor colectivității, a devenit deja o lege printre noi, românii. Cu indulgență față de semeni doar atunci când, plini de evlavie și smerenie prefăcută, uitând brusc de faptul că, răutatea, pizma și sentimentul egoist de ciudă provocat de succesele sau de situația bună a altora, ne-au mâncat sufletele ca un cancer parșiv, ee, atunci ținem post obligați doar de copierea gloatei. Suntem în primul rând la biserică având capul plecat, doar cerând îndurare cu speranța ca un Cineva să ne ierte c-am uitat de copii lăsați de izbeliște singuri prin lume, că ne-am bătut joc de surori, de frați, că i-am făcut rău colegului de serviciu, sau pur și simplu, c-am avut un gând urât față de aproapele nostru.

Și Domnul a trecut pe dinaintea lui și a strigat: Domnul Dumnezeu este un Dumnezeu plin de îndurare și milostiv, încet la mânie, plin de bunătate și credincioșie.

Puterea de a fi omenos necesită înțelegere față de aproape și efort complementat cu rațiune față de situația în care ipotetic s-ar afla el. Să fii rău este extrem de ușor necesitând minim de gândire. Putem mai mult de atât ? Sunt sigur de asta ! Nimic nu poate înlocui și suplini puțină bunătate sufletească aflată pe acolo prin străfunduri de suflet, ori bunăvoința prin care putem să ne ajutăm fiecare pe fiecare. În oricare dintre noi există mai mult sau mai puțin, toleranță, înțelegere, chiar și bună cuviință. De ce nu profităm de modernismul care începe să ne caracterizeze în a ne schimba ? Doar dacă vrem mântuirea Lui. O vrem cu adevărat sau doar de ochii lumii ? Fiindcă bunătatea noastră poate oferi schimbarea pe care ne-o dorim. Simplu. Hristos a înviat !