ido

Veneam acasă pe un drum asfaltat, crepusculul făcându-mi cu ochiul dinspre apus, când, dintr-o dată, tot căutând un post de radio care să-mi satisfacă pofta nebună de muzică, am dat de România Actualități. Culmea undelor de emisie corespunzătoare, acest post nu se prinde în orașul din care cu mândrie fac parte, în speță, Călărași. Mie îmi place România Actualități !

Are de toate, dar mai ales are fotbal minut cu minut cu Ilie Dobre. Probabil, multă lume nu știe cine este acesta ! De ce ? Simplu ! Nu este Cristian Tudor Popescu ce le știe pe tenis, ziaristică, film, criticând la greu orice, nu seamănă nici cu Smiley ăl cu vocea de bariton ce se prinde comercial pe radiouri, nu face nici talk show-uri politice plictisitoare, astea pe radio fiind cele mai dăunătoare scuipatului meu, ci este doar un comentator de fotbal numai pe unde prins. Și ce comentator !

Ilie Dobre știe să le zică deosebit pe faze una după alta ținându-te în priză chiar la volan. M-am convins acum. Doar ochii mei și o parte din minte erau la drumul ce se întindea nehalit în fața mea, în rest, urechi și zâmbetul meu avid fiind atent la gooooooooooluuuuuuuuuuuul-ul lui răcnit frumos, dacă pot scrie așa, precum comentatorii sud americani celebri pentru frumusețea audio oferită ascultătorilor celebrând intrarea mingiei în poartă.

Ilie Dobre, crainicul radio ce cântă cu douăzeci de fântâni golurile înscrise pe stadioanele țării…Un crainic – aflat la a 30-a carte – născut, parcă, din strania patimă a sud-americanilor pentru jocul de fotbal, spunea cândva Fănuș Neagu.

Pe vremuri, când programul la televizor era vai de capul lui Ceaușescu, mai nimic neatrăgând populația să-l deschidă măcar, acesta având doar rol de susținere a mileurilor și cățeilor de porțelan celebri pe vremurile alea, numai Ilie Dobre la aparatul de radio ne mai făcea viața frumoasă cu al lui fabulos comentariu. Și muzica, bineînțeles ! Ehe, ce vremuri ! Țin minte cum ascultam cu urechile ciulite, alături de tata, debitul verbal al lui Ilie Dobre, care, ca și acum pe drum, mă fascina a admirație.

Am îndrăgit fotbalul prin acel prelung și tulburător gooooooooooool, strigat, pe undele radio, de Ilie Dobre. Cel care, în plus, scrie și cărți frumoase, sunt doar vorbele simple ale lui Grigore Vieru cu direcție către renumitul comentator.

Meciul se terminase de minute bune, iar eu tot discutam aprins cu a mea soție despre comentariul savuros al celebrului comentator sportiv. Ne molipsise atât de mult, încât încercam, ba eu, ba ea, să-i imităm frazele una după alta emise cu o afluență de cuvinte rar întâlnită. Nu am reușit nici la degetul mic să-l copiem. Logic. Pentru că, Ilie Dobre este unic ! Este Ilie Dobre, președintele de drept al Crainicilor Frenetici.