barbat_suparat-faliment_d03cc4a08b

Ce faceți când aveți o zi proastă? Eu când am o zi proastă, mă apuc de croșetat șosete de lână, fac mâncare cât este ziua de lungă, apretez chiloți și maieuri, după care, mă îmbăt atât de tare, încât patul se învârte cu mine prin întreaga galaxie. Îmi arde de glumă, ce să facă și Optimistul!?

Regretele mă cuprind uneori, tristețea mă învăluie câteodată, simt uneori că viața mă învinge trăgându-mi în piept speranță lipsă. Totuși, încerc să trag tare precum boii lui Grigorescu. Nu i-am cunoscut, dar semănăm pe undeva! Aceeași privire galeșă, aceeași putere de a trage la jug, aceeași forță de a lupta cu viața. Mă mai cuprinde câteodată melancolia. Adevărat.

Aș merge într-un bar unde să-mi cânte o negresă pe ritm de bluess, acolo unde oamenii stau întotdeauna la taclale așezați pe scaunele înalte cu paharul de tărie în față, aș pleca undeva cu soția să uit de lume, de job, de stres, de faptul că o să ne trebuiască aia, ori este necesar să facem cealaltă. Să stau uitat de societate, de sistem, să uit de mizeria orașului, de răutatea oamenilor, de minciuni și parșivenie. Să fiu un pustnic. Mă întreb uneori, de ce ne trebuie atâtea? De ce nu trăim doar pentru a ne simți bine?

Acum, parcă aș vrea să vând tot și să mă mut undeva la munte într-o căsuță simplă, să mă trezesc dimineața curat sufletește dornic de muncă. Munca fizică, adevărată! Când ridic capul spre cer uneori în clipe de cumpănă, sau când murmur printre buze un ajută-mă Doamne în credința mea acolo prin cotloane ascunse, când pielea îmi este strânsă în cercuri de frisoane, iar inima încleștată vizibilă doar în lacrimi de speranță, înseamnă că, în acele momente, trăiesc pentru cineva. Și suferim împreună.

Știu, îmi voi reveni! Voi uita această stare, dar, mă întreb retoric, cine ne obligă să suportam ritmul ăsta nebun? De ce ne e frică de necunoscut și cine ne sunt demonii? Cine ne sperie sufletele și de ce ne dorim din ce în ce mai mult? A văzut careva cu ochii sau a trăit clipe în preajmă când cineva a luat totul cu el dincolo? Atunci?