descărcare

În cartierul uitat de obicei de la marginea orașului, o șleahtă veselă, după ce luase ceva pastile cu euforie efervescentă venită în pachete sigilate de la centru, își făcu apariția ocolind gropile din asfalt. Pe asta o asfaltăm prima, se auzi glasul unei super patriote din mijlocul grupului, în timp ce își făcea buzele cu noul ei ruj roșu ca focul. Doar trebuiau să arate bine! Nu gropile. Liderul lor cu burta în față, așa cum îi stă bine unui tip bine trăit printre lumea atât de bună a politicii românești, ținti din mers o bătrână ce ieșise să măture în fața curții.

Buna ziua!(s-o ai neagră ca noaptea după ce pui ștampila!), îi zise spășit viitorul Primar zâmbind cu gura până la urechi, ce-i drept puțin murdară în colțurile ei de la ce mâncase mai înainte. Mamaie, cum o duci cu sănătatea? (ești o babă hodorogită!), cum îți duci traiul cu pensia mata aia ce-ți ajunge să trăiești de la o zi la alta? (că bine o mai duci hoașcă bătrână!), se ridică la timp gunoiul?(ah, ce mai pute pe aici!). Ia zi, mamaie!(taci! deja m-am plictisit de tine!). Dacă am să fiu acolo sus în vârful administrației locale, așa am să fac, întocmai cum mi te-ai plâns printre suspine(să ajung eu acolo, și-om mai vedea). Conform fotografilor amatori ai ciubucului de campanie, pozele ieșiseră perfect.

Asa că, cum băbuța din subiect dăduse ochii peste cap așa cum nu o mai făcuse din anii tinereții, deja aproape îndrăgostită de promisiunile băiatului arătos ce stătuse bot în botic cu ea pe bancă, vai, ce idol!, ochiul vigilent al unui consilier puse geana pe un nene ce fuma liniștit pe gard privind strada.

Să trăiești, nenică!(nu mult, că bate la ochi!) îi răcni voios eventualul Primar, mai să se înece omul cu fumul de țigară ce i se suflase în față. Uite aici două stegulețe care îți vor aduce aminte de anii veseli ai comunismului, ce viață era pe atunci, este? Să le pui la colțurile casei sub streașină. Ți-as fi dat și ceva de mâncare într-o sacoșică inscripționată cu tătuca de sus de acolo de unde ne privește măi dragă( ți le-aș fi luat eu înapoi oricum, fii fără grijă!) ca să-ți ușureze zilele bătrâneții(de-ai muri odată după ce votezi!), dar au dat ăștia legea ai bună(de rahat) cu atenție întru a nu atrage cu mită electorală omul deștept din dumneata(îți mergea la burtică, amărâtule, o sticlă de ulei și un kil de zahăr!).

Cum noile fotografii calde tocmai ce apăruseră după clicurile de rigoare în crepusculul zilei tocmai bune de dat pe ziarele locale dornice și ele de un ban grămadă(da cât este comisionul, ieftin, ieftin?, vedeți că la partidul celalalt mai colorat se plătește mai bine!), cum după semnele de la revedere luate de la omul ce nu știa încă cine sunt candidații la Primărie(sărăcia dracului!), toată lumea arăta obosită de atâta ras forțat și promisiuni tocmai terminate din stocul  lăsat moștenire de la  revoluție încoace, echipa de campanie se dizolvă fiecare spre casa lui cu satisfacția target-ului îndeplinit în suflet. Mâine va fi o nouă zi.