WP_20160610_007

Cum vacanța s-ar putea să vă aducă și pe aici în drumul vostru către însorita Grecie sau spre litoralul bulgăresc atât de sofisticat căutat, m-am gândit să las scris pe aici informații în utilitate condimentat amestecate voit în impresii din vizita pe care am efectuat-o mai zilele trecute la Silistra, orașul bulgăresc aflat cam la 15 km de Călărași. Poate interesează pe cineva, cine știe!

Ca să ajungeți la punctul de trecere al frontierei de la Chiciu-trecere feribot-Silistra, care vă poate lăsa lejer către litoralul turcoaz de la mama lui pe tărâmuri grecești, trebuie ca la Drajna să ieșiți de pe autostrada A2 și s-o dați lejer către Călărași. Nu sunt mai mult de 36 km efectuați cu limita legală de viteză cam în 33 minute. Către Thassos chiar se merită s-o luați pe aici. Credeți-mă!

Deoarece norii pe cer erau gri destabilizându-mi dorința de a face plaja la Borcea, afluentul Dunării pentru necunoscători, cum bicicletele erau obligate să stea în boxă, forțate fiind de întinderea mea la gamba de jos a piciorului, ne-am decis să efectuăm o vizită în Silistra, orașul aflat imediat în Bulgaria pe dreapta. Sau stânga, chiar nu mă pricep.                

Aici, la Chiciu, nu ezitați să mâncați ceva pește la cele două restaurante care vă oferă, pe lângă meniu, o priveliște de vis cu Dunărea în prim plan. Relaxați-vă la o saramură de crap sau la un somn dulce în hotelul construit de curând în zonă. N-are rost să vă grăbiți, vacanța vă așteaptă sau s-a dus dă-o la naiba că repede a trecut! Noi am luat feribotul mare care trece Dunărea cât ai clipi, dar vă puteți îmbarca mașinile și pe bacurile mai mici. Pietonii și bicicliștii au gratuitate, de aici (sic) și invitația către voi care vă doriți un altceva, de a vă organiza în grupuri de pedaliști cu direcția Constanța pe dealurile Dobrogei atât de deosebite în peisaj.

Prețurile pentru mașini sunt apropiate la ambii operatori ai trecerii Dunării. În acest caz, siguranța ar trebui să primeze în alegere. Nu? Așa că, vă las pe voi să decideți cu cine treceți fluviul. Atenție! La vama româno-bulgară este mare aglomerație în weekend, cred că din cauza actualului campionat european de fotbal, dar și a începerii vacanței mult așteptate. Este și o treabă de securitate, atâta timp cât nouă, borderiștilor de zi cu zi ai vămii, ni s-au luat la purificat buletinele. Prin urmare, de Luni până Vineri tot să aveți vreme sa plecați în concediu. Este doar o sugestie, nimic mai mult!

Silistra cel deosebit pe vremea comuniștilor este acum mai mult praf decât al nostru Călărași, dar am rămas puțin surprins c-au început să mai investească și ei ici colo cu o asfaltare, cu un amenajat de trotuar, ba chiar cu un deosebit parc pe care îl mai văzusem în toată splendoarea lui, dar care mă încântă de fiecare dată când vizitez orașul. Chiar m-a dat pe spate o tipă care i-a adunat murdăria micului ei cățel, rahat pe care l-a aruncat la coșul de gunoi fără a-și da buzele mari pe spate. Atenție, nici a-și mișca câtuși de puțin geanta de firmă de pe braț! Păi la noi, tăticu! Pipițele sunt ale dracului de nesimțite!             

Bulgarii îmi sunt indiferenți ca oameni, ba chiar și ei s-au obișnuit ca românii să-i calce zi de zi într-un trafic demn de Eldorado, aici, în Silistra, simțindu-mă ca acasă. Lejer pe o bancă admirând sau nu urâtele bulgăroaice, mai mâncând un mic de măgar (așa zice legenda), mai hălăduind prin magazinele lor, când băzărime, când luxoase negăsindu-se pe la noi așa ceva, mai cumpărând rahatul lor celebru de trandafiri, napolitanele lor gustoase sau chiar câte o murătură acră făcută de mânuța unuia cu ceafa lată.          

Așadar, dacă cumva drumurile vă aduc prin Călărași, pe la vreo rudă, trimiși de șefi la rezolvare de sarcini, într-o noapte de pauză în drumul vostru către zări europene, nu ezitați să vizitați Silistra, orașul bulgăresc de dincolo de Dunăre. N-are multe de oferit, dar este altceva.