Inno_nazionale_italiano

Văzându-i aseară pe italieni cum își cântă imnul național, pătrunși fiind de intesitatea momentului, cu glasurile puternice „acoperind” uneori fondul sonor al tribunelor, cu lacrimile în ochi jucându-le pline de emoție, parcă m-a săgetat un soi de invidie până în străfundurile mele de român. Și nu pot spune că sunt unul care nu dă doi bani pe cuvântul patriot.

Bufon era în capul listei cântând cât îl țineau mănușile lui de portar, dar nici cu ceilalți jucători nu le-a fost rușine milioanelor de italieni din fața televizoarelor. Cântau suporterii având gura până la urechi cu mândria lor specifica de latini, le ziceau pe versuri știute pe de rost și nu bălmăjite, ca să nu dau exemple pe aici nefiind frumos, ba cred că până și Papa era prins de gradul de energie care pusese stăpânire pe o nație întreagă. Apropo, Suveranul pontif o fi știut versurile imnului italian?

Prin ce-am văzut aseară cuprins fiind de dorința de a-i urma și noi pe italieni, dacă nu prin jocul prestat modern în comentariilor răutăcioase ale atotcunoscătorilor, măcar în a ne cânta imnul cu mândrie în suflet cunoscând versurile adânc pătrunși de iubirea de țară. Scriu cuvinte mărețe? Mă prostesc prea mult în a ruga aici să învățam și noi strofele din imn care se cer cântate pe la competiții? Trei strofe o fi greu să le băgăm la cap? Vrem? Cu fericirea ghidușindu-mi-se lângă mine în pat, doar bătuse squadra azzurra, echipa pe care mi-aș dori-o sus pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, am adormit motivat în gând ca a doua zi sa învăț Deșteaptă-te române!. Vreau să-l visez la noapte.

Deşteaptă-te, române, din somnul cel de moarte,
În care te-adânciră barbarii de tirani!
Acum ori niciodată croieşte-ţi altă soartă,
La care să se-nchine și cruzii tăi dușmani!

Acum ori niciodată să dăm dovezi la lume
Că-n aste mâni mai curge un sânge de roman,
Şi că-n a noastre piepturi păstrăm cu fală-un nume
Triumfător în lupte, un nume de Traian!

Priviți, mărețe umbre, Mihai, Ștefan, Corvine,
Româna națiune, ai voștri strănepoți,
Cu brațele armate, cu focul vostru-n vine,
„Viață-n libertate ori moarte!” strigă toți.