soare-puternic

La 12 se face cel mai bine plajă, vă spun eu, ăla ce stă toată vara sub soarele dogoritor mană cerească pentru pielea mea sensibilă, aia dornică de negru tăciune doar ochii-mi verzi zărindu-mi-se la suprafața asfaltului. De la 12 până la 15 eu stau cel mai bine lungit sub razele dolofanului de pe cer, sănătate curată, ce să zic! Vă rog să nu facă nimeni figuri, cum că galbenul arzător este dăunător omului la orele astea potrivite de scăldat în soare.

Ce poate să-mi facă mie, om matur, decât colo o banală insolație cu o mică durere de cap,  o jupuire accentuată de piele, sau ca un rac fiert să mă simt și eu o zi, două? Cât sa fie usturimea de accentuata? Ori suntem bărbați, ori nu mai suntem! Ziceți voi! Păi, ce măi, nenicu, am strategie! Cum animalele își schimbă părul, așa îmi schimb și eu pielea. Năpârlire, așa se cheamă acum mai modern ultima fiță în refacerea omului vechi și înlocuirea lui cu unul cu pielea nou nouță. Stând excesiv la soare la orele prânzului.

De aici și dorința mea de a sta întru bronzare în intervalul mai sus menționat. Am creme căcălău care să nu des­hidrateze pielea în exces și să-i creas­că iritabilitatea, rezultând ritualul zilnic de a mă unge cu protective din cap până-n unghia mare de la picioare. Acum, cât rău să-mi facă soarele, când o grămada de părinți responsabili vin cu ai lor copii la plajă fix la orele 12 bătute în nisipul fierbinte? Spuneți voi cât de deștepți sunt aceștia apelând la șepcuțe așezate strategic pe capul micuților fix la 40 de grade? Cică, mai de dimineață, pe răcoare, i s-ar strica somnul tăticului care a stat azi-noapte să vadă meciul de la Campionatul European de Fotbal.

Sau cât de responsabili sunt părinții care înfig umbrela pentru umbra cea de toate zilele, cea ocrotitoare de ultraviolete fix la ora 13 cu dedicație către ai lor copii care așteaptă cu nerăbdare bălăceala de la malul apei. Se zice că umbrela ar fi doar pentru mămica căreia îi place să-și bea la umbra cafeluța de dimineață. Așa că, chiar nu am de ce să-mi fac griji, tocmai eu, nemâncatul de soarele mereu în cârca mea și în capul meu doritor de bronz neîncetat. Este atât de sănătos soarele între 12 și 15, ceva de neimaginat!