hormonii

Așa ne povățuiesc unii într-o revistă. Vrei să te culci și tu ca tot omul după o zi grea de muncă, vrei să dormi cu vise plăcute niște purici imaginativi să te sărute, vrei să te duci pe cărări și locuri neumblate până dimineața hălăduind, când, deodată, niște nenorociți de hormoni să vină tiptil tiptil încercând să nu-ți dea pace. Îi apostrofezi spunându-le să se ducă în gura mă-sii de unde au venit, să te lase să dormi liniștit în profunzimea somnului ce-ți dă târcoale cu nesimțiții prin el umblând, să te caute și în altă parte încercând să-i păcălești, ei nu și nu, călare pe tine. Ho, nebunilor!, le zici nervos.

Cum să-i liniștești când tu vrei să dormi? A? Se zice că relația dintre hormoni și somn este una complicată. C-ar exista certuri lăsate chiar cu scandaluri în miez de noapte, cu bătăi și gonit în pijamale indiferent de anotimp, cu implicarea celor de la poliție și neapărat a celor de la spitalul de psihoterapie nocturnă. Pe de o parte, știm că somnul neregulat și cu întreruperi ne poate da peste cap hormonii, pe de altă parte, dezechilibrul hormonal este o cauză comună a tulburărilor de somn. Ați înțeles tot, așa cum am înțeles și eu. Nu-i așa?

Dar cum se domesticesc hormonii?, m-am întrebat rapid pentru a ști în viitor cum și în ce fel să procedez. M-am documentat și iată ce-am găsit, poate vă ajută pe voi, nu de alta. Cică, se ia căpetenia hormonilor de-o parte, i se face cinste cu un whisky bun Scoția de la mama lui, cu o cafea tare alături și un Kent lung numai alb să fie, i se bagă un plic cu niscai sutare de euro în buzunarul de la piept, ca apoi, să i se promită o vacanță luxoasă într-o stațiune bengoasă de la Marea Mediterană. Acolo i-ar plăcea, am auzit pe surse.

Dacă tot e nemulțumit, dorind totuși să facă grevă ținând-o morțiș că el vrea să vină cu gașca în miez de noapte prin gândurile tale, i se oferă în ultimă instanță și o creștere de salariu cu promisiunea că la anii bătrâneții i se va da și o pensie specială. Dacă tot și tot nu dorește să se potolească, nu știu chiar ce să faceți! Ăștia pe net ne zic să alegem noi cumva o metodă avantajoasă, cumva să ne trezim partenerul în miezul nopții cu tot riscul de a ne lua o palmă după ceafă, sau să ne întoarcem pe cealaltă parte și să ne chinuim să adormim. Dracu, că nici în specialiști nu mai ai încredere să rezolve ceva! V-am salutat pe hormoni!