FB_IMG_1467225668562

O colegă de serviciu își dădea cu părerea despre bărbații care nu știu să aștepte. Că se grăbesc indiferent ce au de făcut, că pe unde se duc sunt cu graba în traistă, dar mai ales, că se plictisesc repede indiferent de situație. Supărarea ei venea din faptul trăit deja pe pielea ei după douăzeci de ani de căsătorie, ani care îi demonstraseră că bărbatul pe care îl deținuse până de curând în posesie nu știa deloc să aștepte conform procedurilor în vigoare stabilite de comun acord în fața ofițerului stării civile.

A uitat, nenorocitul!, continuă ea în transă, parcă uitând că ne povestea nouă, mie și altui coleg de muncă, că pe acel act de conviețuire era stipulat clar obligația bărbatului de a sta după femeie. Într-adevăr, era scris mai mic în josul certificatului de căsătorie cu o steluță în fața scrisului, dar nu era nicio îndoială că era menționat să vadă tot chiorul lui masculin, continuă ea înfuriată. D-aia l-am părăsit pe jalnic! Ne văzuse deja fețele mirate și privirile aruncate unuia altuia ceva de genul, asta-i nebună rău!, ne simțise foiala cum cam dori s-o zbughim din preajmă fiecare la treburile lui, asa că, ne întrebă rapid cât să nu ne piardă de mușterii în ale ascultatului.

Ia ziceți voi, știți să vă așteptați soțiile indiferent de situație!?, se răsti mai să ne bage spaima în suflete. Noroc cu lumina de afară și cu gălăgia din preajmă, altfel am fi crezut că suntem cumva la ultimul interogatoriu înainte de moarte. Aaaa!, luă cuvântul colegul meu parcă tremurându-i glasul, eu îmi aștept consoarta fără proteste pe perioadă nedeterminată, așa cum este sănătos psihicului stabil al familiei. Vrea să stea în fața oglinzii aranjându-și una alta cu întârziere? Nicio problemă! Vrea să ia magazinul de zece ori la rând probându-și diferite în neștire? Fără griji!, încheie colegul cu satisfacție pe chip, ucigându-i torționarei ultima îndoială de pe chip.

Iar tu? își îndreptă aceasta atenția către mine exact în momentul poziției mele de drepți executată impecabil cu pieptul în zare. Eu? Ca-n pozele astea, îmi veni chiar atunci în minte să-i arăt niște fotografii descărcate de pe internet. Ca ăștia sunt, ca ăștia!, răsuflasem ușurat când tocmai ce-mi trecuse glonțul pe la urechi. Ce camarazi deosebiți am! Să aveți grijă de femeile voastre, că d’aia vi le-ați luat!, ne zâmbi fioros a noastră colegă care își mută privirea, Doamne ajută!, în tastele laptopului pe care îl chinuia și pe ăla în draci. Doar era de gen masculin, nenorocitul!