IMG_3537-940x400

Urmărind zilele trecute o acțiune a poliției și modul extra mega civilizat prin care li se atrăgea atenția conducătorilor auto vinovați până în vârful centurii de siguranță pe care nu o purtau, parcă mi-a venit cheful să-mi imaginez cam în ce fel i-ar sta unui șofer necivilizat în trafic cu o altă abordare mai dură a polițistului. Parcă îmi sună și acum în urechi băiatul bun, Plutonier Căpșună, care se adresa unui șofer recalcitrant cu, vă rog, actele Dvs la control, știți de ce ați fost oprit!? Nu purtați centura de siguranță. Aveși două variante. Amendă de la 50 de bani pana la 1 leu dacă o plătiți în 24 de ore. Amenda de mai sus plus o bere băută de față cu organul de control, numai dacă doriți s-o plătiți de la 48 de ore cam până-n doi ani cu îngăduința legii blânde din România.

Vă dați seama ce istericale au fost pe vinovat auzind de așa amendă drastică? Mai să sară la gâtul polițistului cu șuriul pe care îl avea lângă pistol, lângă arbaletă, lângă Kalashnikov, lângă tancul Abrams, toate aliniate frumos pe bancheta din spate a bemveului său. Apoi, ca să nu-mi mai fac nervi de pomană cu acel reportaj care se referea stric la acțiunile în forță ale poliției, mi-am lăsat gândurile să zboare pe câmpii.

Centura la control, șofer! Dreeeepți, fața ta de poponar la portieră, picioarele depărtate în stil porno static, părul frezat cărare, șofeeer, lasă țigara în colțul scrumierei, trage aer în piept pe nas, unghiile tăiate rococo, lasă telefonul, fiii gata, șoofer! Zilele acestea îți prezentăm acțiunea de prevenire a situaților neprevazute în care te poți spânzura cu centura de siguranță, sau când poți fi aruncat din mașină dacă nu o porți. Cinci pulane pe cur pe lângă amendă, șofer! S-a înțeles?

Zilele acestea derulăm o acțiune de separare a indolenței la volan de atitudinea corespunzătoare, te învățăm că ea, ceeentuuuraaaa, se poartă din partea stângă spre partea dreaptă, de sus în jos, pe lat, că de ea îți depinde viața și așa scurtă, că fără centură ai să mori ca un gândac în caz de impact frontal, răsturnatul și datul de-a berbeleacul în șanț, derapajul pe o balegă de cal sau la impactul dureros cu o căruță nesemnalizată. Nu întoarce capul, șofer, că-ți f.t un pulan pe cur, ascultă doar, stăpân pârât al șoselelor!

Mi-am revenit târziu, când deja pe postul respectiv începuse un film de super acțiune pe care îl mai văzusem în câteva rânduri în anii din urmă, ceva cu doi polițiști fără rivali, care băteau, împușcau și arestau totul. Mai se certau fără rușine și cu al lor Căpitan. Filme, tată, filme!