20160819_210247

Cum mai toate saiturile de bucătăreală sunt în vacanță, mai toate bucătăresele bloggerițe specialiste în oferit rețete în public fiind plecate prin Grecia la degustare de musaca făcută ca la mama ei olimpiană, cum facebook-ul este sătul maț gros de atâtea poze cu mâncare pe care le postează lumea, m-am gândit că n-ar fi rău să trag de o lăudăroșenie aici, în văzul tuturor. Aseară, fiind într-o dispoziție soră cu impresia artistică, având chef să-mi demonstrez mie că pot, am cu ce talent, dispun de toate cele necesare, m-am gândit să pregătesc ceva familiei mele în stil de mare campion cu stele michelin.

Asa că, luați-vă repede un creion cu hârtie și notați-vă, că n-am să trăiesc cât lumea! Sau băgați rapid imprimanta în priză și băgați copii în neștire să oferiți și vecinilor rețeta mea. Așadar, după ce mi-am pus șorțul de bucătărie cu o gagică în pielea goală imprimată pe el, pentru inspirație, am luat o grămadă de creveți pe care i-am dat prin ulei de măsline proaspăt strivite, sare de lămâie galbenă, piper iute, ăla dulce fiind ocupat, busuioc proaspăt, toate astea la un loc grămadă puse la marinat. Știți voi, de la marinar cumva, chiar nu mă pricep de unde vine cuvântul.

După un timp de, apreciați și voi, doar nu spun totul mură-n gură, zece minute să zic, grămada se pune în tigaie cu unt și se trage. Se trage, se întinde 5-7 minute, naiba s-o ia de bucătărie! În fine! Apoi, ca să li se dea față, spatele nefiind folositor în astfel de momente, se dau pe gril. Astea-s copănelele. Pentru sos folosiți un polonic de supă de legume și trei gâturi de vin alb. Dacă ar fi fost după mine, puneam zece gâturi în tigaia în care au fost creveții  dați în clocot cât sa iasă alcoolul din vin. Ce rețetă de r…t, fără alcool!

După care, se pun copănelele în farfurie și sosul peste. Pentru risotto pilaf se folosește o parte de orez și trei părți de supă de legume la fiert, ca imediat să se călească orezul spălat în unt punându-se peste câte un polonic de supă timp de douăzeci de minute. În acest timp, se călesc o ceapă, un ardei, un morcov, toate stinse cu 2-3 roșii decojite în sucul lor. Asta nu înțeleg eu! Cum stinse? Ce, sunt pompieri? În orez se pun 3 gâturi de vin alb, iar după ce iese alcoolul după câteva minute, se pune o mână generoasă de parmezan ras. E scump, nebunul! Apoi, se topește parmezanul, se pun legumele deja călite cinci minute la foc mic, cinci minute de odihnă că a muncit și orezul destul, și se montează farfuria cu parmezan ras cu o frunzuliță deosebită de busuioc deasupra. Un pont. Dacă nu aveți inel de profesionist pentru a da forma orezului, se taie o sticlă de plastic pe lățimea de cinci centimetri. Belea!  Pofta bună!

E, vă place ce am emis aseară instant fără să mă gândesc ca un meseriaș în lumea aragazurilor ce sunt? Înainte de a-mi răspunde, mă scuzați un pic. Soția tocmai ce a băgat capul pe ușă întrebându-mă brusc și dintr-o dată.

– Ce faci? Iarăși scrii pe blog? Care este subiectul? Nu cumva să scrii de cina de aseară pe care am pregătit-o singură, că te mănânc!