646x404

Inițial, la auzul veștii că un cineva și-a retras copilul de la școală pentru a-l ține să învețe acasă, meseriașul din mine în problemele sistemului de învățământ s-a revoltat peste măsură. Mi s-au umflat venele de la gât, mi-a crescut pulsul și, spre folosul comunității, am postat pe facebook opinia mea adevărată. Eu le știu pe toate, eu am dreptate, niciodată nu ma înșel.  Păi, cum băi, nene!, mi-am zis atunci supărat că acei doi tipi iresponsabili au pus stop drumului aglomerat până la școala fiicei lor. Cum se poate așa ceva de nu m-au întrebat și pe mine, cetățeanul atotștiutor al tuturor problemelor societății!?

Fotbal? Îl știu pe de rost. Politică? O mănânc la micul dejun. Dragoste? Dau sfaturi pe bandă rulantă. Administrație locală? Sunt un profesionist. Comunitatea s-a revoltat la auzul fioroasei vești, s-au scos săbiile verbale din teacă, s-au ascuțit cuțitele pe cremene intelectuală, mai puțin la unii, mai mult la alții, după bugetul inteligenței, s-au pus la zidul infamiei cei doi părinți, ca apoi, să fie linșați în văzul tuturor ca doi criminali în serie.

E, în momentul acela, citind tot felul de păreri care mai de care mai științifico fantastice, văzând mult sânge pe peretele facebook-ului, mi-am revenit dându-mi două palme strașnice. Auzi, băi p..ă!, m-am gratulat în oglindă, cine mama dracu ești tu să acuzi o decizie a unor oameni privind educația copilului lor. Cine ești?

În fond și la urma urmei, Dragoș Bucur și Dana Nălbaru sunt liberi să ia decizia pe care au considerat-o corectă în privința educației acordate fetei lor, și nimeni, dar absolut nimeni nu are dreptul să-i acuze. Timpul le va spune numai lor dacă au procedat corect. Poate s-au săturat și ei de acest sistem greoi de învățământ închistat în trecut, cu învățători, profesori, inspectori încă prinși într-un cerc vicios în care există metode perimate de predare, ghiozdane pline, inspecții programate și, și, directori de școli înscăunați politic de un partid sau altul.

Se vede o luminiță pe un tunel al educației prin organizarea acelui concurs de ocupare valorică a posturilor de directori în școlile noastre. Dar ăsta este un alt subiect sensibil pe care vreau să-l abordez în curând. Doar sunt unul dintre milionele de cetățeni care le știu pe toate, nu? Până atunci, Dragoș Bucur și Dana Nălbaru se luptă cu ale noastre concepții învechite, se luptă cu sistemul veșnic refractar la nou, se luptă cu noi, cei care ar trebui să-i susținem fără doar și fără poate. Ei sunt pionieri pentru o lume mai bună.