14539882968afe8af6

Sătul să mai aud în urechi de fiecare dată, iar îți iei conservă de fasole, iar bagi toate prostiile în tine?, m-am hotărât mai zilele trecute să-mi fac pofta ce-am poftit mai mereu în ultima perioadă din viață, și anume, să pregătesc eu cu mânuțele astea două cea mai tare mâncare românească ever. Fasole cu ciolan. Și cum în mine zace cel mai profesionist la lauda de sine chiar v-a mirosi bine și lingeți-vă deja pe degete voi, cei care citiți rețeta mea deosebită, m-am apucat de treabă. Am cumpărat o bucată de ciolan afumat asemănătoare cu aia prezentată prin filmele cu barbari, niște morcovi de sezon repede scoși din grădină, multe condimente mai spre să ardă gâtul la degustare, bulioane, ceva apă de la robinet și știința mea în bucătărie asezonată cu o prețioasă cultură în a gătitului. Măi! Voi nu știți cu cine aveți de-a face! În fine! Aste-a ingredientele pentru cei care încă, ca și mine, doar se laudă și atât.

 1. Ciolan afumat 1 buc cat paloșul lui Menumorut
 2. Fasole după posibilități
 3. Morcovi -2 bucăți
 4. Mărar – ½ legătură
 5. Frunză de dafin-2bucăți
 6. Tarhon uscat- ½linguriță
 7. Boia iute-1 linguriță
 8. Ceapă -3 bucăți medii
 9. Bulion-1 lingură
 10. Ulei de floarea soarelui-1 lingură
 11. Sare și piper după gust

Era să uit în a spăla fasolea din cauza paharului de bere care se răcea singurel pe masă, așa că, repede, repejor, am dat-o în câteva ape reci cu responsabilitatea-mi caracteristică. Apoi, am pus-o la fiert special pe ochiul ăl mai mare, ca la un interval de 10 minute să schimb în vreo trei rânduri apa, numai și numai pentru a evita noxele și gazele de eșapament inerente unui așa fel de mâncare care expune la balonare. Și ca să nu vă țin cu pofta în privire pe aici, dau repede pe înainte rețeta, doar ca să avem și noi timp să mâncăm ceva delicios la sfârșit. Nu se supără nimeni, da?

După ce am schimbat a 3-a apa, am pus paloșul lui Menumorut, am turnat apa ca să se acopere totul, am tăiat o ceapă în patru și împreună cu o frunza de dafin, am pus-o în ceaun. După ce totul a început să fiarbă, am făcut focul mic, mic, și am acoperit cu un capac lăsând să fiarbă aproximativ 1 oră, 1 oră și jumătate. Între timp am desfăcut o bere rece ca să nu aștept degeaba prin zonă, am intrat pe facebook una alta gargară pe acolo, am mai privit o gagică pe geam, toate până a fiert fasolea prin care am vrut să dovedesc că sunt bun în bucătărie. Dracu m-a pus? Cu greu și cu o lene deja mare, am spălat morcovii și cepele.

Ceapa am tăiat-o mediu în cubulețe, morcovii i-am dat prin răzătoare mai să-mi julesc degetele de pianist. După ce a fiert fasolea, am scos ciolanul din ceaun și l-am lăsat să se răcorească puțin. Avea nevoie de aer, nebunul! Știți cum striga a ajutor din ceaun? Nici nu vă imaginați! Într-o tigaie mare am călit ceapa și morcovii bine, după ce am prăjit legumele, am pus pasta de roșii, am amestecat bine, bine, ca imediat să pun amestecul peste ciolan și fasole. Am amestecat totul cu alea toate accesoriile condimentate, am lăsat să fiarbă aproximativ 15 minute, ca într-un final apoteotic să pun sare, piper, verdeața tăiată mărunt și tarhonul. Am stins focul.

Am fost trezit din somn de a mea soție chiar atunci când aș fi dorit să-mi pun în farfurie. Câtă răutate!, mi-am zis în gând vând ochii mijiți. Salvarea poftei mele a venit tot de la ea chiar în momentul în care aș fi vrut să o iau la rost. Mănânci fasole cu ciolan?, mi-a zis zâmbindu-mi? Normaaaaal!