viteza-principalul-factor-al-accidentelor-rutiere

Am auzit de multe ori la viața noastră de la cei care au mașini puternice, de la acei supereroi care merg cu viteză în afara orașelor, pe autostrăzile multe ale patriei, dar și pe drumurile naționale, c-au început să fie și ele reabilitate permițând să se dea în goarnă pe ele, expresia asta: cere mașina. Stai de vorbă cu ei și, dintr-una în alta, se ajunge la subiectul viteză.

Frateeeee, i-am dat sex  mașinii până la mare numai cu 180 km pe haș, îți spune mândru de el și pe filozofia lui unică de a conduce. Atunci, tu, invidios neavând curelele la tine să te țină până la mare și înapoi cu viteza asta amețitoare care poate să-ți pună viața în pericol, te resemnezi cu ochii mici umezi ca ai lui Bubico, întrebând cu glas timid.

Cum așa? Și nu ți-a fost teamă?

Ca imediat, în șoferul pilot de cursă amator cu care stai de vorbă fără puterea de a-l contrazice, se naște acea stare dominantă susținută fiind de puterea mașinii, de marca ei, de scaunele din piele de crocodil, de prețul ei de mâna a doua nemțeștele sunt cele mai bune, de profesionalismul de a șofa indiferent de viteză și starea drumurilor. Și ți-o trântește p-asta sperând că te-a dărâmat în cur de oftică.

Cere mașina, fratele meu!

Tu, mai prost ca niciodată, te uiți la el nedumerit întrebându-l iar.

Știi să vorbești cu mașina? În ce limbă discutați? Ce-ți spune când se rățoiește la tine? Calcă-mă, băăăăăă!, așa îți spune? Apasă, bă, boule accelerația aia, nu auzi?, acesta-i dialogul pe care îl porți cu superba ta mașină? În fond și la urma urmei, este și ea un suflet din tablă și fier vechi ( Doamne ferește! ) pe care o s-o doară în portbagaj dacă o să fie vreun accident ceva. Tu să fii sănătos!, îți închei tu milog nedumerirea.

În momentul acela ochii mari belindu-i-se a neîncredere reală în vorbele tale, tot încercând să se convingă dacă i-ai vorbit serios sau nu, ți-o aruncă p-asta: hai bă, nu mai vorbesc cu amatorii!

D-ai zic, când mai stați de vorbă la un dialog civilizat, sau nu, cu vitejii ăștia care tot omoară voit oameni nevinovați, crezând că ei ar fi mai presus de lege cu mașinile lor vorbitoare de limbă umană, cu ăștia care sunt convinși că mașinile îi conduc pe ei și nu invers, spuneți-le doar atât: viteza ucide!