8291695-abstract-barcode-over-red-label-made-in-chinaVă mai aduceți aminte? În cinstea stilourilor panda, alea mici pe care le căutam cu înverșunare prin singura librărie din oraș, ehe, aia de pe strada București unde se mănâncă gogoși acum, în amintirea penarelor colorate cu datul pe sub mână numai la cunoștințe și prieteni, în onoarea gumelor de șters super parfumate din perioada școlii generale, beau astă seară un pahar de vin roșu made în China.

Ne-am dat dracu astăzi! Nu ne mai place la Sinaia, vrem pe Himalaya!, le zice Chelu într-o melodie făcând referire la strâmbăturile noastre de nas la fabricat în China. Cică nu ne mai stă bine cu chinezării luate de prin banalul târg de țoale Europa, dar ne stă șic cu aceleași țoale de fiță cu etichetă chinezească, mai ascunsă un pic, cumpărate la preț sofisticat din mall-ul Băneasa. Afacere pe buzunarele noastre. Românul s-a deșteptat, asta-i clar ca lumina soarelui galben și ochilor oblici. El cumpără haine chinezești de pe saiturile englezești scrobite (știu din proprie experiență), dar și de pe alea on-line americănești cu bai în terminație. Nu este mișto să scrie Lee Cooper pe o etichetă unde alături este menționat și Made în China? Este! Vă spun eu, emancipatul în astfel de cumpărături.

În aducere aminte din perioada copilăriei mele, remarc un gând ce dă târcoale tenișilor de calitate pe care-i jucam cu drag pe terenul din beton de la Sănătatea (cunoscătorii știu), remarc un altul ce miroase încă crema mentolată din cutia mica roșie cu litere chinezești mai să mi se scrântească privirea de copil, și alte multe cu direcție sigură către ciocolata cu ambalaj roșu, către alunele la cutie, către muzicuța pe care am dat-o la schimb pe fețe de chibrituri. Ce amintiri unice chinezești!

Chinezăriile nu mai sunt astăzi la modă. Ba sunt! Dar ne place nouă să ne mințim singuri.

Nașuleee, ăla-i telefon, amărâtule?, m-a apostrofat finul, făcând referire la scula mea vorbitoare, Huawei pe numele lui. Numai când și-a desfăcut telefonul marca Samsung, nu știu de care x5 al telefoanelor, rânjetul i-a înghețat instantaneu pe fața-i urâtă. Made în China. Numai râsul meu zgâlțâind pereții și doi vecini de pe același palier, se mai auzea pe figura lui încremenită. Fițe, fițe, îi strigam printre sughițuri de râs.

Citeam astăzi de China ca fiind lider mondial în producerea de telefoane mobile și calculatoare, aur sau energie verde, iar faptul că-n curând va deveni lider economic mondial, pe noi, românii, ne lasă rece. Niște deștepți, ăștia suntem!