00003679_large

Am avut de mult timp în minte să scriu un articol despre analiza unghiilor tehnice, astfel încât toți bărbații să înțeleagă chinul femeilor în a fi deosebite cu unghiuțe afișate. Totuși, să nu generalizăm. Nu toate e la fel! Toată tărășenia doar pentru a reda cât mai amănunțit multitudinea de abordări și metode care să scoată în evidență lungimea unghiilor, coloritul lor, cât și puterea de a zgâria bărbatul pe spate.

Zis și făcut. Mai întâi și mai întâi am privit prin lupă o fotografie a unor unghii oarecare, potrivind-o cu interes focalizată pentru a-mi da cu părerea. Maestre, numai tu puteai să analizezi evoluția unghiilor mecanice!, mi-a zis tipa care îmi oferise poza. Nu sunt false, am dat verdictul în cazul de față. Dacă unghiile erau false, se puteau observa clar urme de super glue pe margini, amprente vizibile de la șmirghel, cât și ceva semne ale cnc-ului pe care au fost fabricate. Există material excelent despre acest subiect, însă ceea ce scriu aici este strict despre un model simplu pe care îl folosesc atunci când analizez niște unghiuțe banale.

Nu scule din acelea încovoiate denumite pompos gheare de femelă vultur la menopauză sau curbatele maimuței în călduri. Pentru tipurile două enumerate mai sus o să folosesc cândva teoria literară funcțională ca o conștiință teoretică și filozofică a studiilor vizuale bazată pe critică fotografică, urmând să reflectez constant asupra propriilor dezvoltări și metodologii. Necesită artă în a le înțelege pe cele care utilizează tipurile de arătări manichiuri în profunzime studiate, cum și în ce fel au folosit formalismul și structuralismul, noua critică, cât și ultima teorie literară feministă aplicată. Atunci voi încerca să identific ideea principală a pozei, pentru a o putea formula în propriile mele cuvinte întrebări precum: ce spune? despre ce este vorba?

Totuși, și la fotografia aceasta cu unghii alandala normal ojate, fandosit colorate, sclipiciuri aranjate, am rămas câteva minute bune cu mâna la falcă, întrebându-mă cam ce a vrut să spună autoarea? De ce și-a făcut manichiura aceea și ce a vrut să demonstreze cu ea? Trebuie să-i înțeleg scopul, motivațiile și intențiile ei mai bine decât s-a înțeles ea pe sine, mi-am zis atunci în gând. Sau dacă a făcut-o doar așa de-a-n pulea, simțindu-se într-o zi de creație, nimeni nu va ști, doar dacă ne va spune ea. Ia zi, dragă!

În cele din urmă, ținând cont că imaginea artistică este modul de exprimare în coloratură, în textura lacului imprimat, am înțeles ce a vrut să spună autoarea atunci când, printr-un amalgam de atitudini poetice, a imprimat enormelor unghii așchierea respectivă, cu fante de lumină create cu bormașina, tehnici de artă în sculărie, cu șlefuire la polizor și tăiere unghiulară. Astea-s sunt unghiile tehnice, ce naiba este atât de greu de înțeles!?