61459297

Rămân prost câteodată de urgia ce se anunță pe șoselele patriei, uimit fiind de știrile ce se dau la foc automat privind codul roșu ce se apropie. Nu pleca la drum c-ai să rămâi înzăpezit!, îmi zice un reporter pe care mai că-l spulberă vijelia de fragil ce este. Ține-ți mașina în parcare dacă nu ai vreo urgență anume!, îmi zice un altul prins cu gura deschisă și cu trei kile de zăpadă în ea. Stau și mă uită la televizor nevenindu-mi să cred cam pe unde dracu locuiesc. Să fie Islanda cu al ghețar Vatnajökull? Să fie Иркутск prim mama Răsie? N-are cum! Avem aceleași utilaje antice, trei tractoare cu lama de ras a bunicului în față, o wolă schizofrenică vai mama ei, și un plug pe care l-au împrumutat autoritățile de la Muzeul Municipal. Suntem în România. Au venit furtunile de zăpadă să înghită țara mea, de sunt ăștia prin televiziuni așa înverșunați pe alarmarea populației? A găsit vreun redactor de știri epoca glaciară prin zăpadă ascunsă?

Într-adevăr, sunt diferite variante netăgăduite cu referire la viscolul ce poate reține în brațele lui o mașină cu zile și nopți la rând, ea prinsă între vântul blestemat și zăpada grămadă curgând? Este adevărat. Sunt comunicări ale instituțiilor abilitate în legătură cu oameni (niște golani) care au ignorat avertismentele reale ale meteorologilor, acei oameni care s-au aventurat ca niște proști (nu pot să-i iert) în mijlocul uraganului? Nimic fals.

Dar, pentru că aici există un dar, odată viscolul terminat cu începerea curățeniei de iarnă pe drumurile naționale, la PRQtv apare Cătălin Radu Năstase(?) pe ditamai nămetele, vârful Moldoveanu mic copil pe lângă el, îmbrăcat ca la Polul Nord și bătut rău de un vânt rece ce-i atârnase promoroaca de microfon.

Suntem o națiune de supraviețuitori. Din cauza viscolului foarte puternic care la rafală bate cu o viteză de până la 70-80 km, zăpada este spulberată, iar vizibilitatea este redusă sub 50 metri. Toate drumurile județene și naționale au fost închise, pentru ca viața șoferilor și a pasagerilor să nu fie pusă în pericol. Urgia a pus stăpânire pe România.

Unde dracu vede ăsta așa ceva?, m-am întrebat cu ochii pe vremea de afară ce chema soarele pe cer. Cu dinți, ce-i corect, e corect. Așa că, pe surse, cum altfel, am aflat că al nostru reporter filmează reportajul în Bora Bora. Cică ăștia de la știri ar fi amenajat un studio pe o plajă exotică la umbra unor palmieri, cu nămetele aranjat frumos dintr-un polistiren dichisit asemănător zăpezii, cu o suflantă frumos aferentă care-i să-i bage lui Cătălin omătul între dinți, plus alte simpatice efecte speciale care să inducă populației sperietura zdravănă mult așteptată. Ca imediat după filmare, celebrul reporter, după trei înjurături zdravene la adresa viscolului de acasă, ar bea din cocktail-ul pregătit special pentru el, ar lua de mijloc ratingul știrilor și ar intra amândoi, râzând cu gura până la urechi, în albastrul oceanului. Nucă de cocos românii ăștia! Este?