patomat

Pe pagina de facebook a lui Petreanu: după cum bine a observat cineva, în Ardeal se spune „spor la muncă”, iar în Regat „serviciu ușor”.

Ăsta-i adevărul, că ne convine, sau nu, el este cel care face diferența în a-ți dori să câștigi mai mult, și a vrea să păcălești cât mai repede și cât mai des locul de muncă. Despre vechea regiune a țării nu știu prea multe, dar, de prin citite, fără de auzite, am aflat că majoritatea firmelor care au vrut să investească prin România, s-au oprit la granița munților care despart teritorial și economic Ardealul de restul țării. Mda, mulți vor zice de statutul lor mai privilegiat de a fi mai aproape de Vest, de drumurile tot mai bune, primele făcute care încep a tura la maxim camioanele către lumea bună occidentală, dar și de istoria locurilor cu magnet la turiști.

Despre ardeleni se bârfește c-ar fi înceți, dar siguri pe treabă, parcă mai diferiți față de noi, regățenii, atunci când este vorba de a produce chef de muncă pe ora de stat la serviciu. Câți am plecat de acasă cu gândul de a munci pe brânci, și câți dintre noi nu ne-am urat de bine ca să avem serviciu ușor? Numai eu știu. Nu mă întrebați de alte lucruri, vă rog!

Din păcate, impresia că Banatul și Ardealul sunt superioare stăruie și în rândul străinilor. Am fost săptămâna trecută în țară cu o firmă de recrutare din Belgia, unde am avut discuții cu două centre culturale franceze și două consulate. Toți ne-au recomandat să ne îndreptam spre Banat și Transilvania dacă vrem candidați buni și serioși, spune o tipă pe un forum, parcă accentuându-mi ideea că sporul la muncă spus de un ardelean este bine pus în practică când este vorba de muncă.

Eu m-am gândit, nu la cinci diferențe care ar exista între ardeleni și regățeni, ci la 5 măsuri pentru care noi, ăștia din sud, și nu numai, le-am putea aborda pentru a-i ajunge din urmă pe ardeleni.

  1. Să dăm o ordonanță de urgență locală pentru a rupe de pe pereți afișul pe care scrie maiestuos: cei ce vin la muncă la ora 12 sunt rugați să meargă pe partea dreaptă, ca nu cumva să se lovească de cei care pleacă acasă.
  2. Să se revizuiască neapărat procedurile la locul de muncă al fiecărui angajat din sud, cu implementarea rapidă a datului din mâini, nu din coate, cu aplicarea cât mai urgentă a gânditului rațional bazat pe productivitate, nu pe sterilitate, dar și pe integrarea planificată a statului degeaba în procesul muncii.
  3. Cei abilitați să urgenteze mișcări specifice de idei, numai ca Sudul să aibă mai puțini asistați sociali decât Ardealul. Țuica să ia locul palincii la târgurile internaționale pentru a nu mai fi băută pe marginea șanțului, fabricile de componente auto relocate în Bărăgan, Clujul mutat la Călărași, și invers.
  4. Să se ofere prime de instalare băieților care aduc mașini second hand din Germania, să se facă transferuri cu acordare de facilități fiscale tuturor celor care au afaceri cu mașini rulate, să se dea gratuit mii de metri pătrați pentru înființarea târgurilor de mașini.
  5. Miorița să fie refăcută în totalitate, iar cel Muntean (trecut și el acolo) să fie prieten cu cel Ardelean. Să învețe de la el.