652x450_078193-violente-la-brasov-intre-inspectorii-opc-si-vanzatori-de-haine-second-hand

Tot aud în jurul meu o vorbă spusă cu adevărată încântare, nu de la amărăștenii orașului care ar fi îndreptățiți s-o spună, ci de la oameni ca mine, ca tine, ca el, oamenii din clasa de mijloc, bașca de la câțiva cu posibilități financiare extravagante. Băi, știi, a adus marfă la sh-ul de pe colț, marfă aproape nouă care merită purtată fără urmă de miștocăreală. Să vezi lucruri de calitate cu eticheta firmei aproape intactă!, îmi spune șoptind un amic, ca și cum un cineva ne urmărea convorbirea din umbră. Îi spun părerea despre arta îmbrăcatului, îi descriu în două fraze opinia mea despre hainele second hand, despre lucrurile din bazar, de prin Europa aduse, pe care le-am purtat întotdeauna cu deosebită plăcere, îi zic simplu că nu mă interesează eticheta atâta timp cât hainele alea au fost purtate de altcineva. Mă privește tâmp.

O tipă îmbrăcată la patru ace, cizme elegante cu toc, păr pana corbului în fir drept, coboară dintr-o mașină super luxoasă pe care o parchează în mare grabă. Este stresată. Nu trebuie sa întârzie la ziua colegei de serviciu. Intră mândră de ea în magazin, uitându-se în dreapta și în stânga cu vădit interes. Vaai! Privește curioasă pe rafturi în căutarea unui cadou deosebit, aici o bluză interesantă trecută de ani, acolo o fustă colorată puțin demodată. Vânzătoarea, o puștoaică isteață care nu vrea sa piardă ocazia de a vinde ceva, se face simțită prin amabilitate. As putea să vă ajut? În sfârșit, tânăra doamnă se hotărăște, plătește și iese grăbită uitându-se la ceas. Câte lucruri interesante la second hand-ul ăsta!, își spuse în gând.

Mariane, totuși, avantajul hainelor la mâna a doua este unicitatea. Este puțin probabil să întâlnești pe cineva cu același articol vestimentar ca și tine. Unii oameni preferă hainele sh datorită faptului că se simt bine știind că un lucru în perfectă stare nu este aruncat, ci refolosit, fiind chiar o metodă de reciclare sau ecologie. Uite, de exemplu eu, de fiecare dată când îmi cumpăr haine la mâna a doua, încerc să îmi imaginez cui au aparținut. Am impresia că au și o valoare spirituală și că energiile fostului proprietar au rămas încă acolo. Gândește un pic!, zise același amic întrerupându-mi planul despre cum și în ce fel să formulez articolul despre hainele second hand. În acel moment, m-am uitat speriat la el. Să fie cumva rudă cu ăla care a spus că manifestanții din Piața Victoriei au fost controlați psihotronic? Posibil. De la second hand-uri i se trage.