liar1

Măi, dacă te uiți la fața lor gușată vizibil afectată de mesele îndestulate, care mai de care mai obeze ținute seară de seară prin localuri de fițe, așa cum le stă bine unor aleși de seamă ai acestei țări, și le privești ochii galeși obosiți de grijile apăsătoare emise de DNA ca niște unde metalice pe frecvența anticorupției, mai că-ți vine să crezi că politicienii n-au nasul mare, nici coroiat, nici cârn și nici băgat în niște rahaturi mai mari decât organul lor olfactiv.

Situația este delicată atunci când un cameraman mai insistent îi filmează din profil. El poate uita de ultima directivă a CNA-ului, aia care ordona clar răspicat cu amenințare de amendă barosană luată pe viață, ca niciunui politician să nu i se filmeze chipul din profil, asta pentru a nu i se arăta pe televizor adevărata-i față.

Este interzis de asemenea să nu se filmeze nici nasul lung mincinos retușat cât de cât de regizor la montaj, mai ales că televizoarele astea moderne denaturează grosolan figurile lor, ce se doresc de îngeri, și nu de demoni.

Pinocchio s-ar răsuci în burta balenei dacă ar vedea prin ochii lui din lemn schimbarea produsă de-a lungul anilor printre oameni. Păi da! Unora dintre ei, falși prin toată ființa lor, le-a crescut nasul atât de mult încât se mândresc cu el printre vile și conturi bancare, printre elicoptere și terenuri intravilane, printre nenumărate și nenumărate bogății pe care păpușa din lemn le-a văzut doar prin povestea rămasă nouă în timp ca dovadă a minciunii supreme.

Totuși, în ultimul timp benefic de-a dreptul pentru procurorii mari adepți ai băgatului de nas printre treburi de frați ai lui Pinocchio, profesioniști de meserie, și nu păpuși cu sfoara, tot mai mulți aleși  au căutat să-și mai taie din nas sau măcar să-l mai pilească, să-și mai facă o operație estetică la tâmplarul din colțul străzii sau printr-un offshore mai răsărit, să devină și ei mai umani printre noi ăștia care nu-i mai suportăm tot privindu-i în fiecare zi cu nasurile pe sus. De ce mai au unii politicieni nasul mare? Doar Geppetto poate ști.