bani-realitatea

Întotdeauna m-am întrebat dacă și pe cât aș fi de vânzare, ce ar trebui să mi se ofere și cât aș valora, cum ar trebui să mi se dea și dacă mi-aș păstra în ani prețuirea? Cum mi-aș dori să fiu vândut? La tarabă, în piață, la kilogram, ia-l pe Optimistul bucată cu bucată! Cum îl vreți? Mai copt, mai necopt, mai cu frunze, mai roșu-n obrăjori, mai tânăr l-ați pierdut, luați-l acum mai ramolit, mai grăsuț ca după iarnă sau mai a la două fire de ceapă și alte două de ștevie verde?

Ori aș dori să fiu vândut pe site-urile astea la modă? Pe la jumate punct când eu fac întotdeauna mai mult ca întregul? Pe okazii când știu că eu nu sunt un chilipir? Acum nici mie nu-mi place să stau de-a-mboulea pe o pagină de calculator și mai toți neveniții să mă omoare din clicuri. Sau poate să stau pe un raft de magazin cu prețul băgat în limbă? Să mă probeze femeile rând pe rând, doar eu în cabină și acea oglindă în care aș privi totul cu ochi hulpavi? Să fie îmbrăcată cu mine zicându-și satisfăcută. Vai, ce bine îmi stă cu el!

Cum o fi să fii vândut? Și cum ar mai, mai ales, să fii cumpărat? Stai așa ca fraierul agățat în vitrină ascultând melodia aia a lui Smiley, deși n-am vrut, îndrăgostit, uitându-te după pietoni grămadă, când, dintr-o dată, vânzătoare să te ia de o mână și să te arunce pe tejghea. E scump, doamnă, ceva mai ieftin nu aveți?, o auzi pe pipița care ar dori să te ia acasă, dar se uită chiorâș la prețul afișat chiar pe ochiul tău stâng. Sunt scump, fă, într-adevăr!, îți vine să-i strigi trăgând-o subtil de meșa ei blondă ce-i ieșea grotesc de sub pălărie. Nu vrei să te vinzi ieftin.

Apoi dacă ajungi să te vinzi vrând nevrând obligat fiind de o alunecare a caracterului spre faza cu pus botul, or să te ia toți papițoii la mișto, or să te aibă la mână crezând că banii lor au pus stăpânire pe sufletul tău, corect spus, dornic totuși de o mocăciune cu favor adăugat. Nu știu dacă sunt de vânzare, și nici dacă pot fi cumpărat, dar am aflat ceva ce de mult bănuiam. Oamenii se vând și se cumpără pe bandă rulantă. Pe nimica toată.