drob-miel

Cum stați? Ce vă face ficatul? Care vă sunt valorile colesterolului? Pe unde v-au stat ascunse până acum și cum ați procedat, fiecare dintre voi, pentru a le scoate la lumina zilei? Nu trebuie să-mi răspundeți, deoarece știu prea bine de la mine cam cum stă treaba cu zilele astea de sărbătoare în care-L celebrăm mai mult de ochii lumii pe Înviat, participând de bună voie și nesiliți de nimeni la jocurile foamei.

Dacă prin copilărie aveam fiecare jocul preferat, așa și acum, maturi fiind, ne place exasperant de mult să participăm cu toții la diverse competiții. Ce ziceți de plimbatul căruciorului printre rafturi cu pasiune mare pentru băutură și mâncare? Băgați îngrămădeala de dimineață printre țăranii din piață! Cumpărați nebunie, alergie, mâncătorie, țigănie, plus cea mai apreciată activitate distractivă agreată de români, de-a v-ați ascunselea printre grăsimi!

Cel mai interesant. Mulți sunt convinși că trigliceridele de la nivelul hepatocitelor se pot ascunde și în altă parte a organismului, cum ar fi după un copan de ou sau după o halcă de cozonac. Că o fac în oftica ficatului care s-ar da cu capul de fiere spărgând-o în mii de bucăți, că o fac din cauza metabolismului defectuos al acizilor grași de la nivelul crescut al burții, cea ce ar duce, evident, la un dezechilibru între aportul energetic pierdut pe o farfurie în plus de miel gătit bine la cuptor și arderile care n-ar mai avea loc, toți participă voit la distracție. Apoi? Cine nu-i gata, îl iau cu grăsimea!, se aude râgâind din casele oamenilor, mulți dintre ei, ca și mine de altfel, cântând precum niște greieri borțoși după o enzimă binefăcătoare digestiei.

D-aia zic, cu zilele astea de sărbătoare religioasă nu este de glumit, mai ales că, în ultimii ani,  au apărut multe și nenumărate ca din seninul dorințelor noastre de a ne îmbuiba cât mai în profunzimea credinței noastre pe care, pe parcursul distracției noastre, o uităm aruncată în uleiuri, grăsimi și colesterol grămadă. Apropo, cine joacă de-a v-ați ascunselea cu kilogramele mele în plus? Hristos a înviat!