Picture_20170509_210255181

Cine a văzut reclama la ciocolata ROM n-are cum să nu se gândească câtuşi de puțin la unii de-ai noştri, majoritatea chiar, pretențioşi cu țara lor mai ceva ca englezoii roşcovani care vin pe aici doar să găsească ce să mai bălăcărească prin ziarele lor scandal. Asta-i România, îşi şopteşte personajul din reclamă de fiecare dată când îl părăseşte nevasta cu bagajele făcute. Asta-i România, zice tipul când îşi vede în oglindă chelia ce răsare silențioasă de sub cele câteva fire rămase. Asta-i România, uitându-se spre cer la ploaia udă care începuse să-i cadă pe nemulțumirea perpetuă.

Am unele momente când mă recunosc înjurând ca disperatul în gând, ceva cu ce țară de că..t şi cum dracu n-am avut norocul să mă nasc printr-una din țările calde, scăldat de un ocean turcoaz, însoțit de o creolă, două negrese, trei cubanezi plini de muşchi. Scuzeeee! Să nu mă audă coaliția pentru familie tocmai azi. Ca apoi, să-mi revin cu picioarele în pământul țării mele cu roadele lui bogate şi galbenul culturilor de rapiță în care mă fotografiez des, plin full option de patriotism din vârful nasului până la degetul mare de pe care mi-a căzut astă vară unghia. Iar am exagerat.

Nu vreau să vorbesc prea mult de alții şi de a lor indispunere la auzul numelui România. Nu vreau să dezvolt subiectului strâmbatului din nas pe care îl utilizează unii de fiecare dată când citesc din vârful patului un subiect pe facebook, şi la care au rezolvarea imediat cu eterna expresie, asta-i România, frate. Nu vreau să mă erijez într-un acuzator al celor care nu fac nimic pentru societatea in care trăiesc, pentru semeni de-ai lor, pentru ca totul să înceapă încet să se schimbe aşa cum şi-ar dori ei să fie, pentru cei care sunt întotdeauna Gică contra acuzatorul care dă vina pe orice, numai pe ei nu.

Doar i-aş întreba. Voi ați făcut ceva pentru România? Ați ridicat o hârtie de jos şi ati dus-o la coşul de gunoi? V-ați adunat cojile de semințe pe care le-ați ronțait lângă banca din parc? L-ați repectat în trafic pe celălalt şofer? Vă pasă de românul de lânga voi? Dacă nu. Asta-i România, ce plnoastră!