Picture_20170711_211602023

Cățel, purcel, trei capre bătrâne, zece tauri negri, toate grase, puradei mulți, vociferări nenumărate, țipete, chiote mai puțin, vacarm de nedescris, trec ai noştri, trec, se duc şi petrec. Pe plajă. Doar şi ei e oameni, iar cine crede că pielea lor bronzată de natură n-are nevoie de soare, se înşală amarnic. Treizeci de factori sar din sacoşa de cârpă a unei îmbrăcate cu fustă scurtă, e mai romanizați şi ei, ca imediat crema să se dea peste tot până-n spate, acolo în fund la ultimul pitic din clan.

Se sare în apă, numai bărbații şi toți cu rang masculin, a se ține cont, tot la grămadă talmeş-balmeş, văleu, piciorul meu, Danieleeee, Auricăăă, alicariaaa, auuuu, ai grijă de Paulicăăă! Femeile pe mal, tinere, moderne, sparg semințe şi râd printre scuipaturi de bărbații lor. E singura ocazie când ăia se pot face de râs în aşa hal. Se ‘înoată’ bezmetic de colo colo pe la fund, se trage unul de altul de tricouri, au intrat îmbrăcați cu ele, ce mama dracu, joacă rața, moacele lor la ieşirea din apă spunând totul despre efortul depus, balamucul şi vacarmul formând în jurul golul neîncrederii.

Două mămici îşi mută pledul mai încolo, nu atăt speriate, e şi ei de-ai noştri doar, cât deranjate de faptul că ai lor copii nu mai au loc de joacă la malul apei. Atenția îmi este atrasă iar de săriturile de la trambulina formată din doi gealați solizi. Unul, ce este expulzat de pe brațele în cruce ale celor doi forțoşi, zboară în înaltul cerului exclamând ca o pasăre comună de pe la noi ( scuzați-mi derapajul ), ca instantaneu să cadă crăcănat plin de pleoscănit în apă. Se aud urale de pe margine în glasuri colorat amestecate.

Chilomanul a  durat cam o juma’ de oră bătută pe muchie, ca la un semn dat oferit de soare, de fazele lunii, naiba ştie de cine, toată gaşca să se retragă sub sălciile ce fac umbră undeva mai spre pădurea ce înconjoară nisipul. Apoi, linişte deplină. Plecaseră la culcare ca găinile, în acelaşi timp cu mine care pluteam în apa ce mă purta de curent. Era prea linişte pe plajă. Mă obişnuisem cu ei.