Picture_20170830_212212335

Decizie BOR ( nu e vrăjeală )
‘Este liber la spălat Vineri dacă programăm mașina de spălat de Joi’.
Cum au stat ei, domnule, analizând problemele astea îngrijorătoare pentru gospodine, cum au mai scos ei din joben o lege ‘libertină’ pentru harnice, cum i-au cerut voie Celui de sus întru dezvoltarea modernității pe pământ! Se fac concesii de la Împărăție pentru una, pentru alta, ce a fost scris şi pentru noi? Asta este una d-aia care completează alte ‘treceri cu vederea’ ale slujbaşilor Lui pe pământ, menționând aici, în trecere, acceptarea pe bani mulți a slujbelor de nuntă ținute în post, ca şi deschiderea Evangheliei pentru proorocire pe, v-ați prins, bani mulți. Dar să revin.

‘Este liber la spălat Vineri dacă programăm mașina de spălat de Joi’.

Este Joi. Tanti Frusinica aşteaptă ora 11:59, femeie cu frica lui Dumnezeu prezentă Duminică de Duminică la biserică, ca să bage la spălat. Nişte chiloți din bumbac stil mânecuță cumpărați pe vremuri de la Crinul Lehliu, cele câteva fuste negre ținute de obicei în camera de la stradă, pantalonii lui bărbat-su, ăia cu care a căzut în cocină, beat mort, pe când dădea la porci. Nea Ion, încă amețit de țuica de caisă pe care tocmai o dăduse gata la cazan, țipă la ea.

Fă, ce faci fă acolo? Unde ai citit tu prostia că poți să speli Vinerea? Curvarul ăla de preot parcă asta vă spunea la slujbă, fă! Nu? Fără păcate, fă! Treci în pat!

Femeia nu-i răspunse, atentă fiind la ceasul care ticăia spre 12 aproape de fix, cu intenție clară de a nu scăpa ziua de Joi ca start în ale spălatului. Nu voia să dea în păcat, mai ales că Vinerea a fost şi va fi o zi lăsată de la Ăl de sus pentru odihnă. De ce oare?, îi trecu atunci prin minte. Ee, ştie părintele enigme d-astea, îşi spuse în gând, chiar în momentul în care apăsă cu vioiciune pe butonul de start. Maşina de spălat răcni două impulsuri de curent, trase două gâturi de apă amestecată cu detergent, ca imediat să înceapă a roti. Era fericită. Auzi tu, să speli Vinerea! Cine şi-ar fi putut imagina!?, vorbi cu voce tare gândind că Ion al ei o ascultă. El sforăia.

Ce timpuri moderne am apucat să trăiesc! Ce preot avem in sat! O minunăție, să-i dea Dumnezeu sănătate să ne mai lase să spălam Vinerea şi în zilele de sărbătoare! De Sf. Ion o fi posibil?