FB_IMG_1505048474041

Hei, primare, rege al municipalității, stăpâne al oraşului care te-a făcut mare, campionule al tuturor evenimentelor care se vor importante în urbea mea, hei, opreşte-te din prostia care te-a cuprins de-a valma în zeci de ani încoa, la turma care-ți place, opreşte-te şi gândeşte un pic! Stai pe loc, analizează!

Ai copii? Dacă ai, dar îți sunt mari la casa lor, inseamnă că ai nepoți. Mâine-poimâine îti vor fi la şcoală, prima zi, emoționați, dornici de a o cunoaşte pe Doamna, pe colegi. Dar primul lor impact cu scoala le va fi acel grup plictisit de preoți care va bălmăji vrute şi nevrute la un microfon ce va istorisi în boxe învățături care nu se aud îndeajuns. Care nu se înțeleg de cei mici. Baliverne, vorbe în vânt, învățături pe care nici părinții nu le vor lua în seamă. Mulți te vor înjura, crede-mă! Crezi că unui părinte îi arde de slujba aia care ține timpul în loc? Crezi că unui părinte îi pasă de festivitatea ta de deschidere super anostă? Ei se vor gândi la copilul lor, să ajungă în clasă, să se aşeze în bancă, să simtă emoția primei zile. Crezi că acelui copil, la 7 ani fiind, îi pasă de moşmondelile Doamne ajută sau Doamne ferşte pe care le spun ăia pe de rost? Să fim serioşi, te rog, primare! Am trecut prin asta, ştiu ce scriu aici.

O gaşca de preoți este invitată regulat să țină slujba începutului de an şcolar. Ce să le spui copiilor? Că vor fi amenintați cu imaginea torturii veşnice, a separării de cei dragi, a pedepsirii fizice şi morale dacă nu fac ceea ce le zice un Dumnezeu iubitor? Ce să le spui încât să le captezi atenția în a nu-i plicisi? Statul trebuie neapărat să se oprească în a sprijini această îndoctrinare, această minciună. Tu eşti in prima linie, primare! Suntem pretențioşi la politicienii tineri, iar atunci când aceştia au ca subiect de laudă o Măicuța Domnului spusă cu nesaț pe paginile de socializare, îți pierzi speranța într-o societate reală care să aibă ce oferi ceva concret copiilor în viitor.

Nu cumva slujba de început de an şcolar este o afacere? Primăria dă acum sacrificând copii/părinți laolaltă, şi ia mai târziu voturi? Sau mă avânt prea mult? Sau este doar un obicei străvechi de care nu vrem să ne debarasăm cu frică de gura lumii? Un primar cu oo ar gândi, ar pune binele comunității înaintea interesor de partid, ar pune fericirea copiilor înaintea viitorului său politic.

Ia d’aci, primare!

Codul penal, articolul 381(2) spune clar: ‘Obligarea unei persoane, prin constrângere, să participe la serviciile religioase ale unui cult ori să îndeplinească un act religios legat de exercitarea unui cult se pedepseşte cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă.’

https://legeaz.net/noul-cod-penal/art-381