casnica

Bărbatul este chinuitul într-o căsnicie, se știe! El este asupritul de zi cu zi cu biciul pe spinare oră de oră, cel care îndură suferințe fizice sau morale intense clipă de clipă neștiind mai deloc ce înseamnă acea rețetă a fericirii oferită de natură, dar și cel care cunoaște una și bună atunci când scapă din lesă. Bere și fotbal. Săracul! Multe femei au pus zgarda pe el, altele i-au pus cipuri electronice, iar altele l-au contactat deja pe Ernest pentru o video urmărire în direct și în reluare.

Totuși, mai are și el clipele lui de glorie, rare, într-adevăr, când este chemat seara la culcare în patul cald debordând de iubire, asta doar pentru a i se oferi mult adorata telecomandă. Să-i vedeți zâmbetul!  Cum știe el să manevreze butoanele, cum o ține sub bărbie mângâindu-se pe burtă, cum râgâie încetișor ca nu cumva să-și supere consoarta, cum adoarme fericit având gura căscată și sforăitul peste tot adulmecând urechi fine feminine. Dar să nu mă lungesc cu vorba, și să expun aici, în fața marii adunări populare, trei motive care demonstrează chinul bărbatului în căsătorie.

  1. Bărbatul este persecutat zilnic atunci când vine de la serviciu cu acel îndemn strașnic care enervează maxim. Du și tu gunoiul! Du și tu gunoiul! Vezi că gunoiul este la ușă! Și atunci, îi vin dracii obligatoriu în gând tot beștelindu-și soția care, tocmai în momentul acela, și-a găsit sa facă trei feluri de mâncare, să spele toate vasele din chiuvetă, să facă ditamai gunoiul.
  2. Bărbatul e clar năpăstuit în suferința lui nemărginită care lasă în urmă oftaturi grele de sete după o bere rece. Toată lumea știe că frigiderul este închis mai mereu cu un lacăt enorm, iar cheia este mereu ascunsă de stăpâna care țipă tocmai atunci cu ordinul clar de a i se scutura sacul de la aspirator. Mami, dacă îl fac gigea pe sac, dai o brobonată din frigider?, îndrăznește el cu juma de glas în a se adresa femeii. Azi a găsit-o sa dea cu aspiratorul! Azi, când este meci de șampion lig le televizor!, continuă el cu năduf.
  3. Bărbatul a fost mai mereu nedreptățit de zodiac din cauza planetelor lui făcute mangă pe galaxie, din cauza ursitoarele tinere care erau plecate la agățat, dar mai ales,  forței impersonale care cântărește toate faptele în decursul vieții, karma. Din păcate pentru el, la lecțiile despre filozofia vieții, tandrețea impusă, dragostea nemărginită, a cam lipsit, amărâtul. Asa că, el suferă de fiecare dată când femeia calcă rufe, în mod exact găsind-o să-l solicite în a schimba becul ars din sufragerie, când femeia face piața cu trei sacoșe într-o mână și altele două în cealaltă, chiar în momentul acela sunându-l pe el să vină s-o ia cu mașina, când femeia spală, nu mai aproape decât atunci chemându-l să-i mai întindă puțin culmea de rufe.

Câtă răutate! Ce! Ea nu putea să schimbe un bec ars, să vină pe jos de la piață sau să pună mâna să întindă culmea de rufe!? Ăsta-i bărbatul, cum am mai zis, un chinuit!