Picture_20171006_222805337

Eu în stația de autobuz rezemat de colțul unei bănci, atent fiind cu un ochi la telefon, iar cu altul la autobuzul ce urma să vină. Răpciuga aia în care ‘taxatoarea’ umană ține loc taxatorului digital al secolului 21. 1 leu călătoria ‘pe sub mână’. Mă mişc încet. Mă deranja colțul la spate mai să-l fac la invidie pe Pomocraci. Mă, nu este chiar rău aşa!, îmi zic în gând, ca să râd plăcut surprins imediat după. Mai acana puțin, o femeie privea în asfalt cum dalele tocite se chinuiau să trăiască sub povara milioanelor de paşi. De după blocuri apare un nene purtător de rucsac, semn clar că merge la muncă. Nu este vreme de munte.

Mă uit nerăbdător după minunatul de autobuz, ‘modernul’ utilaj care ar face invidios orice locuitor al unui oraş mai mare ca al meu. Nu vine. Are întârziere. Presupun că a oprit nenea şofer pentru a-şi lua un pateu cald. Aşa e la noi. Dacă nu cântă populară la cd, se mănânca pateuri calde când i se scoală  şoferului schimbătorul de viteze. Când să-mi las ochii în facebook căzând pleaşcă pe fotografia unei bucăți arătoase, îl aud pe tipul cu rucsacul exprimându-se elegant către o cucoană ce tocmai trecea.

-Doamnă, v-a ‘căzut’ hârtia motolită din mână! Vedeți coşul trei paşi mai încolo!

Aia, o blondă spălăcită cam cu nasul pe sus, se întoarce cu privirea gheață direct către mine. Nu da!, m-am văzut spunând imediat. Nu realizase direcția de unde venise observația. Speriat gândind pe sub blugi c-ar avea o sabie ceva, un nunceag, un pistol, eu mi-am îndreptat doar degetul spre hârtia motolită, zicând aproape monosilabic.

– Fi..i..ți civilizată!

N-a avut oțetul la ea, probabil îl uitase acasă trezindu-se cu fața la cearşaf, dar a avut un cofraj cu ouă pe care l-a aruncat tot în mine. Eram murdar de bălăcăreli din cap până-n picioare. Am avut noroc. A făcut-o doar bolborosind, altfel mă ştia tot cartierul, plus şoferul de pe autobuz care savura pateul cald. A plecat nervoasă.

Tipul cu rucsacul a şuierat mânios.

– Proasta dracu!

O nenorocită, o nesimțită!, a completat femeia care nu mai privea dalele de piatră.

Şşşş şş! am exclamat nervos. Să nu se întoarcă nebuna! Şşş! Vă rog!