coada-la-moaste-520x260

Un cocalar cu lanțul de la câine la gât a fost întrebat de ce a venit la moaştele Sfintei.
– Ş-o p-aci să văd care-i şmenul. O da şi ea o viață lungă, bani mulți si un bemve măcar din 2000 era noastră.
Reporterul insistă intrebându-l dacă este credincios.
– Sunt, cum să nu! Mă închin când vreau să câştig la barbut, când gagică-mea îmi spune ca nu i-a venit, când miliția trece pe strada mea cu girofarul aprins. O singură dată am intrat si în biserică. Daaaa! Când am furat cutia milei.
– Hai! Fă paşi! Am ajuns la Sfântă.

Pe trotuarul de vizavi o cerşetoare chioară se ceartă, ca la uşa bisericii, cu un cerşetor şchiop. Sunt de-ai casei. O credincioasă le oferise 1 leu din mers, banul căzând, luat de vânt, chiar între ei doi. Probabil cerşetoarea avea gps-ul pornit, constată reporterul mirat la precizia cu care aceasta înfăşcase bancnota. ‘Şchiopul’ se supărase rău. S-a ridicat brusc lăsând la o parte invaliditatea să meargă pe ambele picioare, ca rapid să-i tragă un ghiont ‘nevăzătoarei’.

– Dumneata ce tot ne dai târcoale, chiar nu ți-e ruşine? Mă ridic şi te alerg până la Bucureşti şi înapoi, de nu-ți mai vezi microfonul sănătos!, se rățoi cerşetoarea acompaniind cu o cruce mare  înjurăturile imediat date.

– Auzi bă, puțulică! Dacă mai stai mult pe aici, fă şi tu un bine şi cumpără două ceaiuri calde cu rom de la restaurantul din colț. Ia 1 milion si adu’ şi 2 sandvişuri cu şuncă si caşcaval. Mai ia 50 să-ți iei şi tu! Hai, mişcare, că pierdem afacerea la alea 150 de autobuze de la Voluntari. Să-i dea Dumnezeu sănătate lu’ duamna Firea că se gândeşte si la amărâți ca noi!, completă ‘şchiopul’.

Pe strada largă pe lângă coada lungă a credincioşilor, o tipă blondă făcea live pentru prietenii din străinătate ai grupului pe care îl administra pe facebook.

–  Acum în direct. În momentul acesta a leşinat o babă care a fost călcată pe bătături, iar o alta tocmai a tras o băşină sănătoasă ce a terminat totul în jur pe o rază de 5 metri. Doamne, ce miroase a transpirație! Scuzați-mă! Chiar acum filmez un şuț de buzunare fară frică de Dumnezeu, şuț ce tocmai l-a uşurat de portofel pe un bătrân popă. Şi uitați moaştele! Arată în mare fel, este?

Alături, la câțiva metri, o ceată de turişti tineri stătea cu gura căscată admirând şirul interminabil de oameni. Nemți. Ghidul, un tânăr simpatic doxă în istoria creştinismului de la izvoare până la vărsare, le-a dat imediat lămuririle necesare.

– Autobahn, autobahn, patru benzi pe sens. Ya, ya!

Tablou de moaşte.