patron_silver

Tot se plâng unii patroni, pe la televizor, cum că nu se mai găseşte forță de muncă calificată în România. Că ne-au plecat specialiştii peste hotare, ba prin construcții super meseriaşi în gletuit sau în zidit, ba prin sănătate doctori sau asistente, ba prin meseriile super şi super deştepte unde românii şi-au vândut creierii pe bani mulți. Mai că-mi vine să la plâng de milă, credeți-mă! Şi poate aş face-o dacă nu m-ar năpădi brusc amintirile de faptul că, până acum de curând vreo câțiva ani, tot patronii respectivi le dădeau cu flit muncitorilor plătindu-i la negru sau cu salariul minim pe economie, vai de capul lor de zgârciți.

Nu sunt administrator de firmă, nici măcar un amărât de pf pe propria-mi răspundere,  de aceea îi admir pe cei care au avut curajul să-şi ia afacerea pe cont propriu, să nu doarmă noaptea de grija situațiilor surprinzătoare cu băncile, cu angajații, cu vânzările, cu toate problemele ivite într-un bussines.

Poate nu mă pricep îndeajuns, poate nu văd în profunzimea dorinței de îmbogățire rapidă pe cârca alților, poate afacerea aşa se face. Cu statul şi prostindu-i pe alții mai amărâți. Cu toată stima mea pentru ‘patronii’ zilelor noastre, nu pot să nu observ aceeaşi atitudine de eterni nemulțumiți, de eterni plângăcioşi, de doritori ai mâinii ieftine de muncă.

Anii au trecut, fraților!, îmi vine să le strig prin ecranul televizorului. Românul, de orice natură i-ar fi pregătirea, a plecat să muncească în afară la banii pe care nu-i dădea nimeni în România la ‘calificarea’ lui. Iar dacă s-a întors acasă sperând la un job cât de cât mai bine plătit ca al unui sclav pe plantație, a făcut-o pentru familie, şi nimic mai mult. Să-i dai omului salariul minim promițându-i cai verzi pe pereți, este deja o păcăleală ştiută deja de toți.

Păi ce să-ți dau!? 1065 lei în ziua de 12 a fiecărei luni numai dacă nu am bancă de plată în ziua respectivă, bonuri de masă pe care ți le dau dacă se face planul, plus transport la şi de la locul de muncă – acasă, dacă nu se îmbată nea şofer. Programul de lucru? 8 ore, dar or să fie şi zile, 7 la număr, în care acesta să se prelungească cu 2-3 ore. Nu e bine? Gata? De mâine începi? Români puturoşi!

Ce ar trebui să facă patronul care doreşte ca lumea să se angajeze în firma lui? Scrie în cărțile de economie. Chestii socoteli, fidelizare, şcolarizare, salarizare.  Şi altele multe ca apoi să vină pretențiile lui pentru angajați spirt, pricepuți, să țină cu casa.

Angajez patron!