5327981b6b89b77d93bc067f34216a17-1

Multă lume este lasă-mă să te las, în p..ă îi doare viața lor merge înainte, la fel sunt zilele lor indiferent cine este la putere. N-are importanță pentru ei cine ne conduce, cine ne coordonează destinele, poate să fie Baba Cloanța sau chiar Greuceanu, poate să fie Ceauşescu întors din morți pentru egalitatea tuturor sau chiar Iliescu întors pe străzi cu minerii lui.

Ce mai contează când toți sunt la fel!?, îl auzi pe câte unul care îți spune aşa, de sus din vârful automulțumirii. Bă, pu.ă! Uite că nu sunt!, îți vine instantaneu să-i dai un sclifoi între ochi, văzându-l ignorant cum l-a făcut mă-sa. Şi îi dezvolți subiectul cu uite ce se întâmplă cu ăştia care ne-o dau pe revoluție fiscală, îi aduci dovezi din surse credibile care demonstrează bătaia de joc a guvernului actual la adresa populației, îi dai exemple cu atenționări din lumea civilizată cum că România este pe un drum greşit. Adică, este în bălării pe lângă drumul de țară cu direcție mizeria în care se va înfunda la un moment dat.

Ți se diluează pata de pe creierul mic crezând la o mică schimbare de atitudine în gândirea nepăsătorului. Nimic. Nada. După un țâțâit efectuat strategic a gândire profundă cu buza de jos lungită mai mult ca buza de sus, vine din nou acea ‘părere’ care te provoacă brusc să te dai cu fruntea de palmă. Hai, măi! Toți politicienii fură, toți îşi văd propriul interes, toți seamănă între ei. Nu putem face nimic, din cauza asta nici nu mă duc la vot. 

Vomiți lung cu sughițuri, transpiri mult pe frunte, ți se face pielea ca de găina Andrei, ți se zburleşte părul ca lu’ lupu’ Wolverine, ca apoi să te uiți la nepăsător cu o indulgență necaracteristică ție. Şi îți vine ideea de a-i spune de acei descoperitori ai Lumii Noi, acum vreo 500 de ani, care au umblat pe mări si pe oceane până au descoperit ceva. Apoi au venit şi oamenii populând locurile, ridicând oraşe, prosperând numai împreună.

Împreună.

Îi spui de cei care au înfruntat vechiul descoperind noul, de cei care au lăsat în uitare dogmele bisericeşti descoperind modernismul, de cei care au înfruntat sclavia descoperind uniunea între rase, de mulți alții care nu s-au sfiit sa fie pionieri. După ei a venit restul lumii care a prins curaj în a-şi cere drepturile, în a solicita legi şi reguli, în a-şi vota reprezentanți care să le susțină corect interesele. Doar cu ignoranți, nepăsători, răuvoitori, cârcotaşi, lumea nu se va civiliza, nu va merge înainte, îi mai spui ca o concluzie pe care o vrei cât mai pe înțelesul lui. Te uiți la figura plictisită, semn că nu a dat doi bani pe ce ați discutat, te uiți la mimica sictirită spunându-ți în gând. Nicio şansă cu România! Nu acum.