InShot_20171119_115204677

Toamnă rece, ploaie udă, cenuşiul peste natură, triste sunt orele mele, toate tocmai astăzi, de Ziua Internațională a Bărbatului. 19 Noiembrie. Inaugurată prima dată în 1999 în Trinidad Tobago, Ziua Bărbatului şi-a câştigat repede, în lumea întreagă, notorietatea de care avea nevoie. Acum, fie-mi cu iertare, pe ăia din sudul pământului i-a durut în fundurile lor negre de frigul care ne cuprinde, pe noi, bărbații europeni, sărbătorind ziua noastră în frig. Noroc cu țuica şi vinul fiert, altfel o sărbătoream pe îngheț. Şi cum ziceam.

Obiectivele sărbătoririi Zilei Internaționale a Bărbatului includ concentrarea asupra îmbunătățirii relațiilor dintre sexe, auziți aici, dragi femei, promovarea egalității între sexe (asta mai puțin today) și prezentarea de modele masculine de urmat. Mă dau exemplu. Este o ocazie pentru a evidenția discriminarea față de bărbați, pentru a sărbători realizările și contribuțiile lor, în special contribuțiile lor la comunitate, familie, căsătorie și grija de copii. Să bage lumea la cap. S-a înțeles?

Se observă ceva pe partea de media? Nimeni, nici măcar un ziar amărât nu  a specificat într-un colț de pixel cum că, astăzi, bărbatul este cel sărbătorit. Nici televiziunile, moarte-coapte după atât de mediatizata zi a femeii, nu au dat nimic pe canalele lor. Nici restaurantele nu se pricep la inovare în domeniul sărbătorilor, ceva care să ofere o notă de dezmăț acestei zile la propriu înnorate. Nimic. Bâtă la idei moderne. Cum autoritățile îl au pe popa invitat la orice manifestare mai de ‘doamne ajută’, aşa şi localurile. Au prins una şi bună in ‘persoana’ zilei femeii, şi nu-i mai dau drumul în conservatorismul impus de lipsa ideilor.

Păi, să nu fie oftica mare? Deși Ziua Internațională a Bărbaților și Ziua Internațională a Femeilor sunt considerate amândouă ca fiind evenimente cu focus pe gen, ele nu sunt imagini ideologice în oglindă. Una, cea a femeilor, să fie arhidansantă şi arhicunoscută, pe când, cea a bărbaților să fie lăsată intenționat în anonimat. E corect?

Să bem! Nu mor bărbații când vor femeile. Noroc!